OBNOVA I RAZVOJ (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Četvrti deo) – nastavak 9

5 oktobra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Po sličnom scenariju je preuzet i Studio B. Pustili su ih da se razigraju, u međuvremenu prikupljali adute, pa kad su zaključili da su ovi preterali i da je došao pogodan trenutak, upali su u Studio i jednostavno ga preuzeli. Tokom jedne noći je to bilo. Policija je ušla, poterala zatečene radnike i zabranila im da se tamo vraćaju. Doveli su svoje urednike i novinare i sutradan …. Dobro jutro, dragi gledaoci. Ovo je Studio B.

       Novi savezni ministar za telekomunikacije, već pomenuti Ivan Marković je i na tom planu ispoljio svoju već poslovičnu strogost po kojoj mu nije ravan ni Goran Matić, savezni ministar za informisanje. Za kratko vreme pogašene su sve TV stanice koje su „nešto“ radile uz vetar. Nekima su oduzete frekvencije jer nisu imali para da plate račun, nekima što nisu mogli da plate jer nisu hteli da im daju račun, a nekima jednostavno zato što ni frekvencija nema na pretek, pa treba dati onome ko je za ovu zemlju značajniji. TV i Muzička industrija „Košava“ nije imala tih problema. Njihove frekvencije su po kvalitetu ravne onim najznačajnijim. Pokazalo se da nisu bila opravdana mamina strahovanja da će joj dete ostati bez posla nakon oštećenja te TV stanice tokom NATO bombardovanja.

        Opozicija je najavila oštre proteste širom zemlje, a naročito u Beogradu. Oni naivni se primili, izašli na ulice gde ih je policija oberučke dočekala i isprebijala. Na čelu kolona nisam video ni Draškovića ni ostale čelnike gradske vlasti, a zli jezici kažu da su u vreme najžešćih prebijanja demonstranata sedeli u foajeu Gradske skupštine i razočarano komentarisali – 10.000 demonstranata, to nije ništa. U svakom slučaju – i ovo čudo za tri dana. Nakon toga su prestale i demonstracije. Niko više i ne pominje oduzimanje Studija B, pa sad možemo do mile volje da gledamo Dnevnik RTS-a koji se istovremeno prikazuje na svim kanalima.

* * *

       Beograd, 10. avgust 2000. Jutarnji program RTS-a. Mlada reporterka je pripremila interesantan prilog. Naš sugrađanin gospodin Šojić, magistar, veliki zaljubljenik prirode, kome u prirodi ništa ne može da promakne, pronašao je na Kosmaju – kafu od žira. Postupak dobijanja kafe iz ove zdrave prirodne supstance je vrlo jednostavan. Prva faza je sakupljanje žira, zatim sušenje, a potom polutanje, jer se za ovu prirodnu kafu koristi samo jezgro žira. Ostali delovi su gorki. Potom se ponovo suši, sada jezgro, i na kraju se melje. Vidite, dragi gledaoci, čak je i boja ista kao kod kafe koju smo nekada uvozili i na nju bespotrebno trošili devize. Postupak pripremanja je isti kao i kod one kafe. Uzme se jedna šoljica vode, pusti da uzavre, zatim se doda jedna kašičica kafe i sve to promeša. Slađenje po želji, a može i bez toga jer je zdravije, bar dok ne pronađemo i prirodnu zamenu za šećer. Na osnovu ispitivanja koja je vršio gospodin Šojić, magistar mašinstva, ova kafa je veoma zdrava. Eto, dragi gledaoci, zaključuje voditeljka ovaj interesantan prilog, čak je i boja lepša od one druge kafe, koja je mnogo crna.

       Isti dan, isti program – jutarnji. A sada, drage domaćice, da vidimo šta ćemo danas za ručak. Naša mlada reporterka je posetila kuvaricu restorana…(ne otkrivam ime restorana jer neću da ih besplatno reklamiram). Musaka od tikvica. Sledi demonstracija pripremanja. Ima raznih varijanti: tikvice na krug, tikvice po dužini – zavisno šta ko više voli, a može i obe varijante, za one koji ne prave pitanje. „A ima li mesa u toj musaki“, pita zbunjeno mlada reporterka koja je očigledno iz neke čudne porodice. „Nema“, odgovara kuvarica. „Može da se doda i malo mesa, najbolje telećeg ili junećeg, naši preci su i to koristili – kažu da je to dobro za zdravlje, ali mi to ne praktikujemo, jer nam ova musaka bolje prolazi.“

       Ovakvi prilozi su očigledno korisni, jer stimulišu nova naučna istraživanja na polju zdrave hrane. Od posebnog značaja su projekti koji treba da pronađu zamenu za hleb i meso, i to ono koje se priprema bez ulja. U osnovi, kao sirovine, treba koristiti plodove šuma i livada. Plodovi mora nemaju perspektivu, jer ako se otcepi Crna Gora, moraćemo da tražimo i zamenu za more

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do Sajma knjiga ili do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do Sajma knjiga. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.