A šta će na to da kažu donatori?

21 jula, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Dva ključna čoveka vladajuće koalicije Vučič i Dačić su juče posetili Banja Luku i za postradale od nedavnih poplava u Doboju i Šamcu obećali pomoć od milion evra. Divno – ima li ičeg plemenitijeg od pomoći braći u nevolji. Ali …

       Doboj i Šamac su u drugoj republici – Bosni i Hercegovini, koja je zajedno sa Srbijom učestvovala na nedavnoj donatorskoj konferenciji i tamo dobila sumu pomoći opredeljenu za svoju državu gde spadaju i Doboj i Šamac, kao što, na primer, Novi Pazar spada u Srbiju, pa se pretpostavlja da će deo pomoći otići i tamo, i – nedaj Bože da se to ne desi, jer i među onima koji su donirali sumu namenjenu Srbiji ima onih kojima je Bosna i Hercegovina, ovakva kakva je, više na srcu nego Srbija, ali su iz političkih i drugih (šta će svet da kaže) razloga dali donacije i jednoj i drugoj stani. Sve to isto, naravno važi i obratno. Nije slučajno, što je već za šest meseci zakazana nova konferencija – ne da bi se donirale nove pare, već da se vidi kako su trošene ove prethodne što treba da budu date.

       I sad se, samo nekoliko dana nakon konferencije, dešava poseta srpskog državnog vrha Banja Luci – Vučić, Dačić / Dodik, najviši nivo. Transparentno, propraćeno odgovarajućim publicitetom koji dolikuje tom nivou i toj plemenitoj (zaista tako mislim) misiji. Pare će, kako je obećao premijer Vučić, biti uplaćene več sutra. Ali …

       Da pođemo od nas – pokušajte da zamislite kakve bi reakcije kod nas bile da je državni vrh Bosne i Hercegovine u opisanom aranžmanu došao u Novi Pazar i teatralno od onoga što su dobili dao određenu sumu za Sandžak. Šta će da kažu oni iz Obrenovca što protestuju, jer kažu da još nisu dobili pare ni za ono najhitnije. Otkud sad pare za Doboj i Šamac, ako donacije još nisu ni stigle. Zatim od onih donatora kojima je BiH, ovakva kakva je, više na srcu od Srbije, a dali su i nama iz političkih i ko zna kojih još razloga. Kako će oni ovo da komentarišu? Pa zatim i od onih drugih, sasvim dobronamernih, koji će moguće i nerado priznati – Šta će politika u svemu ovome? Kako će se sve to odraziti na nove pomoći koje očekujemo, pa čak i na ove koje su nam obećane.

       Srbija je lepe poene dobila time što je u inicijativi za donatorsku konferenciju obuhvatila i Bosnu. Ne smeta ni to što se toga prvi setio Novak Đoković odricanjem dela nagrade i za Srbiju i za Bosnu, ni to što je to potom prihvatio i Predsednik Nikolić u pripremi donatorske konferencije. To se tumači kao solidarnost u nevolji, ovo gore kao politika, rekao bih pogrešna.

DC, 20.07.2014.