KO JE TAMO LUD? (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Drugi deo) – Nastavak 45

20 jula, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

A za koga mi to u stvari ratujemo? Za vas – da biste ispitali granicu ruske tolerancije u novom svetskom poretku. Za svetsku (američku) industriju naoružanja – da bi u ovom komercijalnom vašaru demonstrirali najnovija dostignuća svojih proizvoda, da bi istrošili  postojeće zalihe raketa od kojih su mnoge blizu isteka roka upotrebe. Znate li da u poslednje vreme sve veći broj projektila ne eksplodira, da bi to, kasnije, nekome fakturisali – udruženim ratnim saveznicima, kao zajedničke troškove rata, što daje novi svetski zamah industriji naoružanja, koja, prema kineskim izvorima, već beleži povećanje stope profita od preko 10 odsto. Za koga je namenjeno onih dodatnih 15 milijardi dolara koje je nedavno odobrio Američki kongres – za potrebe neobjavljenog rata protiv Jugoslavije?

       Treba obnoviti ratne zalihe jer ovo sa Jugoslavijom je pravi biznis. A koji će tek bum nastupiti po završetku ovog prljavog rata. Zbog globalno poremećene svetske situacije navaliće kupci iz svih krajeva sveta. Čak i novi, oni do sada razumni, koji su primat davali pametnijim razvojnim programima, moraće da preispitaju svoje budžete i više para izdvajaju za kupovinu naoružanja. Time polako dolazimo do pravih razloga ovog rata, a ako se stvari tako postave, onda je lakše dati i odgovor na prisutnu dilemu – da li ste se u ovaj rat upustili zato što ste glupi ili zato što ste za to plaćeni. Ne verujem da ste glupi.

       Za koga dalje ratujemo. Za Ruse? Za njih više nego za nas. U varijanti da pobedi ona razumnija opcija, nagodiće se oni već nekako sa vama. Dobiće i malo kredita – možda će to, ako budu pametni, uložiti i u oživljavanje svoje industrije naoružanja, jer u toj grani je veliki bum u izgledu.

       Možda je najbliža pameti teza da mi u stvari ratujemo za Evropu – za spasavanje nekakvih dostignutih civilizacijskih tekovina, jer kad se Evropa probudi ništa više neće biti kao pre, a u takvom novom svetskom ustrojstvu poremećenog sistema vrednosti, pogotovu ako to zahvati sve pore življenja, neće biti zabavno živeti – bar za ogromnu većinu čovečanstva. Možda će neki budući pisci istorije Srbe zaista proglasiti za božji narod – ono što oni odavno za sebe tvrde. Za takav razlog, dok mi svakog dana padaju bombe na glavu iz ovih u proseku 700 borbenih naleta dnevno, ja imam samo jedan komentar: Fuck you very much!

Nastaviće se