Bez naslova (cenzurisano)

30 novembra, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Dragi čitaoci, moj glavni recenzent – supruga, nije dozvolila da u naslovu ovog napisa stavim ono što sam hteo („Moram da pazim da ova budala ne napiše neku glupost – nešto politički.“), pa koristim priliku da se ovim putem i požalim na nju. Jedino sam uspeo da prošvercujem jedan citat iz moje knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA, pa vi uz pomoć toga stavite naslov sami. A radi se o poruci koju sam povodom filma Anđeline Džoli U zemlji krvi i meda, uputio jednom od glavnih likova u tom filmu, Radetu Šerbešiji: „Gospodine Šerbedžija, Vi ste u filmu Variola vera bili akter jedne od legendarnih scena kad, iziritirani plašljivim doktorom, koga igra Rade Marković, uzvikujete: Pička je ženski polni organ, a pizda karakterna osobina! „ Ja mislim da ste vi učešćem u ovakvom filmu, sa ovakvom ulogom, ispali najobičnija pizda…“

       Ja nikada nisam bio ljubitelj lika i dela ni četnika ni ustaša, ni radikala – ni onih nazadnih ni ovih naprednih, posebno ne Šešelja i njemu sličnih, pa mi u najmanju ruku smeta što ovi evropski naprednjaci – i stari i novokomponovani, napraviše od njega heroja, tako da sve više pomišljam da je u pitanju neka smišljena ujdurma.

       Umesto da ćute i puste da utihne bruka što su Šešelja držali 12 godina neosuđenog u pritvoru Haškog tribunala, našli su način da nam ga navodno „smrtno bolesnog“ uvale nazad i sad se svi napredni evropski demokrati, na čelu sa Hrvatskom, kače sa Šešeljom, provociraju ga i daju mu šlagvort, na čemu im se ovaj čak i javno zahvaljuje.

       Ja sam čak i iznenađen neznatnom količinom gluposti koju Šešelj demonstrira. Biće da je to ne zato što ga je haška tamnica urazumila – toliko ih je zajebavao da nisu znali šta će sa njim, već zato što su u njegovom odsustvu radikali – nekada jedna od pobedničkih stranaka na izborima, izgubili status parlamentarne stranke i spali na nivo statističke greške. I umesto da Evropa ceni to što se u Srbiji desilo, a sa ovim naprednim radikalima navodno imaju dobre odnose saradnje, oni ih zajebavaju i guraju Šešelju. Ne treba biti mnogo pametan pa zaključliti da njima ovaj ili neki novi „šešelj“ u stvari odgovara, kako bi pomoću njega, kad god im zatreba za sprovođenje onoga što su naumili, pripretili Srbiji, pa traže da se Vučić ogradi od njegovih istupa.

       Ne bi Vučić imao problem da se svaki dan ograđuje od takvih istupa da je neko iz „one vlasti“ u pitanju. Ali kako da se ogradi od svog bivšeg šefa čiji je lik nosio na grudima – i na majici i na bedžu, i to usred skupštine. Pa da time ovog „povuče za jezik“. Nije li pametnije da ćuti i tera po svome. A ovi iz Evrope, ako ga stvarno podržavaju, a kažu da je tako, ne bi smeli da ga navlače na klizavicu – ako je tako.

       Sve i da razumem Hrvate što se toliko zabavljaju Šešeljem – izborna kampanja je u toku a izbori su se na ovim prostorima uvek dobijali na nacionanim platformama – što žešćim to delotvornijim, tako da im „slučaj Šešelj“ dolazi kao dar sa neba. Jedino im smeta što Šešelja u Srbiji faktički i nema, pa ga začikavaju na sve moguće načine – na čemu im je on neizmerno zahvalan jer mu daju šansu da se brani, a on je, kao što znaju oni u Hagu, tu majstor bez premca. A onda se oni tamo nađu navodno ugroženi, pa opale po Srbiji, koju kao što je poznato vode preobraćeni radikali, bivši Šečeljevi miljenici, Vučić i Nikolić.

       I sad bi Vučić trebao da radi ono što mu Hrvati i Evropljani „spočitavaju“ – da se ograđuje na svaku Šešeljevu glupost, pa da mu time daju šansu da povrati izgubljeni politički kredibilitet, bar do nivoa prelaska izbornog cenzusa, a posle je Šešelj, čim se dočepa Skupštine, na konju – on je tu majstor igre i ima sve da ih jaše. Nikolića i ne pominjem, on će lako – čim dođe do neke frke, on pobegne u manastir. Ograditi se je jedno – i to su oni na neki način već i uradili, a ograđivati se na svaku Šešeljevu glupost je nešto sasvim drugo, pa ispada da su u pravu – pametnije je da ćute.

       Zar je neko mogao i da pretposatavi da će Šešelj, odmah po dobijanju otkaza u Hagu, da zavredni dve evropske rezolucije – ne samo onu Hrvatsku, već i onu evropsku iz Strazbura. A ovi novoevropljani, na čelu sa Josipovićem i Milanovićem, već zaboravili svoju slavnu prošlost, pa njihovoj sveevropskoj odanosti Šešelj smeta više od ustaša, Jasenovca, Tompsona, Šimunića, Gotovine … zajedno! Zaboravljaju da je Šešelja koji je samo laprdao i izigravao nekakvog četničkog vojvodu – da je nekog ubio to bi već Hag za 12 godina iščačkao, što se za oslobođenog Gotovinu nikako ne bi moglo reći. A cela je Hrvatska euforično dočekala Gotovinu, dok je Šešelja dočekala šaka politički propalih radikala. Pa ko je tu lud? Gospodo vraćam se na početak priče – valjda cenzor to neće ni da primeti, vi ste jedne najobičnije pizde. Fuck off!

DC, 29.11.2014.