RASPLET (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Peti deo) – Nastavak 12

29 novembra, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Nema sumnje da je ovako drska odluka Saveznog ustavnog suda, za koju niko ne sumnja da je diktirana iz vrha režima, dodatno iziritirala i zaoštrila već uzavrele strasti, što se moralo odraziti na već evidentno opšti pohod ka Beogradu, na miting koji je bio zakazan za danas, 5. oktobar, u 15.00 časova, ispred Savezne skupštine.

       Stižu vesti da ogromne kolone građana iz svih krajeva Srbije idu ka Beogradu. Elektronski mediji, još uvek su svi bili u rukama režima, po starom oprobanom običaju ne izveštavaju o tome. Vesti stižu nezvanično, pa se ne zna da li su samo glasine u pitanju.

       Međutim, uskoro smo u to mogli i da se uverimo. Iz svih pravaca ka Saveznoj skupštini kretale su se nepregledne kolone građana. Jedino se po natpisima kojima su izlepljena kola, autobusi, kamioni i ostala mehanizacija dā zaključiti odakle dolaze – iz Čačka, Užica, Gornjeg Milanovca, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Niša, Bora, Zaječara, Prokuplja, Požarevca, Loznice, Novog Sada, Kule, Sombora…i svih krajeva Beograda. Jedino se po tim oznakama razlikuju. U svemu ostalom su jedinstveni – po odlučnosti i besu koji izbija iz njih, po zahtevima koje uzvikuju i natpisima koje nose. Preovlađuju već dobro poznati slogani: SLOBODA – DA! SLOBODA-NE! SLOBODANE – SPASI SRBIJU I UBIJ SE! KRAĐA! LOPOVI! NAROD BIRA, A NE MIRA! Danas film „PAD SLOBE“, režija – NAROD, bioskop – ODE ON! O tome šta se zapravo tog dana dešavalo na putevima ka Beogradu, kako su probijane barijere koje je policija bila postavila i dramatičnim događajima koji su se dešavali, saznali smo tek naknadno, u kasnim večernjim satima, kada je sve bilo gotovo.

       Srbija je danas u Beogradu. Niko i ne pokušava da se bavi procenama koliko ih se već sakupilo. Radio Indeks preko svojih reportera sa lica mesta izveštava: Mnogo, nikada toliko ljudi nije bilo u Beogradu, do Skupštine se ne može proći, sve ulice u širem krugu oko Skupštine su već pune! Čačani, predvođeni svojim gradonačelnikom Veljom Ilićem i bagerom koji će potom ući i u istoriju probijaju i tu barijeru. Zaustavljaju se ispred same Skupštine, a autobuse parkiraju na samoj raskrsnici Takovske i Kralja Aleksandra, bivšeg Bulevara revolucije, koji će posle onog što se tamo dešavalo možda ponovo dobiti to ime.

       Tek kasnije, i to posredstvom stranih agencija, čuli smo da se procene kreću od 800.000 do 1.000.000 ljudi. U takvoj situaciji, kao vrhunac gluposti, cinizma a, pokazalo se kasnije – i hrabrosti, RTS, čija se zgrada nalazi samo stotinak metara niže u Takovskoj ulici, negde posle 15.00 časova, u svojoj informativnoj emisiji prikazuje jedno pedesetak raštrkanih građana sa zastavom i objavljuje da ti huligani terorišu mirne građane. Bila je to poslednja informativna emisija starog RTS-a.

       Kasnije smo, u večernjim emisijama imali prilike da vidimo i šta se zapravo tog dana dešavalo na putevima ka Beogradu, kako su probijane barijere koje je policija bila postavila i dramatičnim događajima koji su se dešavali.

Nastaviće se

* * *

Knjigu O OPANČARIMA I OPANCIMA možete poručiti i pouzećem preko e-maila: opancar39@gmail.com, po ceni od 500,00 Dinara plus postarina. Akcija traje do rasprodaje ovog izdanja.

Istovremeno vas obaveštavamo da je u pripremi izdavanje nove knjige istog autora OPANČARSKA HRONIKA koja treba da se pojavi iz štampe do polovine Decembra. Knjiga obuhvata blogove pisane na dogadjanja tokom 2013. godine.