Bravo?

12 aprila, 2013 u rubrici Kolumne

Sutradan je održana sednica Predsedništva Srpske napredne stranke. Detalje ne znamo, ali sudeći po onome kako su se stvari kasnije odvijale stiče se utisak da ova stranka još uvek ne zaboravlja svoje korene, a Vučićeva nastojanja – ako sam ga ja dobro ovih dana tumačio, ostala su u sferi dobrog pokušaja.

Po podne je održana i sednica Vlade. Kao što je Predsednik države prethodnog dana i najavio, zauzeli smo jedinstven stav –  poslali smo Evropi još jedno istorijsko – ne! Zahtevamo nastavak pregovora. Evropa se sa tim slaže, ali traže da im prethodno javimo koje su naše osnove za nastavak pregovora. Mi nemamo vremena da im to sada javimo, jer državni vrh odmah posle te istorijske sednice hita dalje. Predsednik države u Njujork, na raspravu u Generalnoj skupštini ujedinjenih nacija o radu Haškog tribunala – tamo će tek da im sve kaže, a Predsednik Vlade u Moskvu – tamo će da razmišlja o novim osnovama za nastavak razgovora sa Evropskom unijom. U Beogradu je ostao samo mučeni Vučić – primećujem da od njegovog ljutog protivnika postajem njegov fan!, koji ovde treba da sačeka odgovor Evropske unije.

I odgovor je stigao već sutradan. Saopštili su nam ga gosti – delegacije parlamentarnih  skupština Nemačke i Francuske. Nivo koji u diplomatskoj komunikaciji nešto znači – ako ne verujete pitajte šefa diplomatije. Lljubazni gosti su nam ljubazno saopštili da se nastavak razgovora odlaže na neodređeno vreme. Na koji period? Pitajte Ketrin, ona je sada zauzeta pa ne može da se javi – piše izveštaj za Savet Evrope. Ali taj datum nije toliko ni važan, još ljubaznije objašnjavaju gosti, važan je kvalitet pregovora. U prevodu – nismo dobili datum početka pregovora. – Trst je naš! U prevodu – tako smo i 1945. godine demonstrirali po ulicama kad su nam nepravedno uzeli Trst.

DC 10.04.2013.