Dan posle – summary

12 aprila, 2013 u rubrici Kolumne

Predsednik države je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o radu Haškog tribunala rekao sve što mu je bilo na duši – u referatu na 42 strane! Baš im je srezao! Onima koji su to hteli da slušaju. Amerika i još neke zemlje su bojkotovale raspravu. Drugi su poslali diplomate nižeg ranga. Predsednik Haškog tribunala nije ni došao na raspravu – poziva se na nezavisnost sudstva.

Ne verujem da ima bilo kog ovde u zemlji ko se ne slaže sa svim onim što je Predesedniik rekao, ali problem je u nečem drugom – koliko smo time dobili, a koliko izgubili kod onih koji rešavaju o dobijanju datuma za početak pregovora za pristupanje Evropskoj uniji? I to upravo u momentu kad se o tome rešava!

Predsednik je zadovoljan – učvrstio je svoje poljuljane pozicije u zemlji, a bogami i u svojoj stranci. A Vučić, neka razmišlja – što mu je sve to trebalo. I njega će, ako ovako nastavi, da upišu u izdajnike!

I Vuk Jeremić je zadovoljan. On se ponaša ko doktor – ovo moje je uspelo, a vi tamo vidite sa tim vašim problemima.

Dačić je takođe zadovoljan – i on je učvrstio svoje pozicije u Vladi. U Rusiji su ga bratski primili. Biće tu i novih kredita koji će nadomestiti korišćenje besplatnih pristupnih fondova Evropskoj uniji.

Koštunica je posebno zadovoljan – Vlast je konačno počela da sluša narod!

Crkva zadovoljno ćuti!

Srpska Akademija nauka i dalje ćuti – to su mudraci koji ne vole da se bave životnim trivijalnostima. Oni se još uvek bave dilemama tipa – da li je Kosovo izgubljeno ili nije, te ako jeste – zašto je izgubljeno, a ako nije – kako ga očuvati.

Tu naučnu prazninu koristi Dodik koji se primio u ulozi političkog analitičara pa nastavlja sa svojim savetima – Srbija neće ući u Evropsku uniju u narednih 15 godina. – Srbija treba da se okrene istoku i sl.

U skladu sa tim, diplomatija traži nove puteve saradnje. Na istoku se otvaraju nove mogućnosti produbljivanja saradnje sa Severnom Korejom. Mi doduše nemamo atomsku bombu da pretimo Americi, pa se zato oslanjamo na proverene metode – vraćanje u prošlost. Treniramo viteške igre – bacanje kamena s ramena, mačevanje i slično.

A narod ko narod, navija – Zvezda, Zvezda!

DC, 11.04.2013.