Čiji je OEBS?

31 avgusta, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Kako izveštavaju mediji, Pol Pikar, šef misije OEBS u Rostovskoj oblasti koja nadgleda rusko-ukrajinsku granicu, potvrdio je da niko od članova te misije nije video da su vojnici ili vojna tehnika iz Ruske Federacije ušli na teritoriju Ukrajine. Takvu izričitu izjavu šef posmatračke misije OEBS-a je dao na pitanje novinara da li je primećena invazija ruske vojske na Ukrajinu. Tom prilikom Gospodin Pikar je uzgred napomenuo da njegovi ljudi svakodnevno slušaju artiljerijsku paljbu ukrajinske vojske u pograničnom područuju.

       To potvrđuje u Berlinu i presednik Stalnog saveta OEBS Tomas Greminger, a isto proizilazi i iz nedavnog saopštenja Ujedinjenih nacija.

       S tim se naravno ne slaže američka misija u toj organizaciji koja, kako prenosi agencija Frans pres, na svom tviter nalogu izdaje obaveštenje da će OEBS na vanredenoj sednici sve to ponovo razmotriti.

       To obaveštenje je izgleda bilo dovoljno da Evropska unija, kao dokazani pratilac Amerike,  izrazi duboku zabrinutost zbog izveštaja o upadu ruskih vojnika u Ukrajinu – ne saopštava se čijih izveštaja, pa su se lideri EU na jučerašnjem sastanku saglasili o uvođenju novih sankcija Rusiji, ukoliko ona – Rusija, ne preduzme mere za okončanje ratnih sukoba u Ukrajini. Za to vreme Ukrajina će i dalje borbenim avionima zasipati civilne ciljeve po gradovima u istočnim oblastima naseljenim ruskim življem. Amerika je svojim saopštenjem pohvalila Evropsku uniju za donošenje te odluke.

       O čemu se tu radi? Čiji je OEBS – Organizacija za evropsku bezbednpost i saradnju, ako se sa njim tako manipuliše. Sve to podseća na nedavnu sagu o obaranju malezijskog putničkog aviona i opšte optuživanje Rusije za obaranje tog aviona, da bi sve to prestalo onog momenta kad su malezijske vlasti saopštile da postoje dokazi da je avion oboren ods strane Ukrajinaca. Čini se da su metodi „Merkale“ i „Račak“ i dalje aktuelni jer su se svojevremeno dokazali na slučaju Jugoslavije.

DC, 31.08.2014.