Da li ova država raspolaže epitetom državnosti

3 juna, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       Svedoci smo ovih dana da država, direktno i preko medija koji su pod njenim uticajem, bezuspešno pokušava da da iole suvisli odgovor na pitanja koja već skoro dva meseca potresaju ovu zemlju – ko je naložio fantomsko rušenje Savamale, dela Beograda na kome treba da bude izgrađeno naselje „Beograd na vodi“, a posebno na način kako je to izvedeno. Dosta je o tome i napisano i rečeno – putem protestnih demonstracija građana koje postaju sve brojnije, a država nema odgovore na ta pitanja, sem da prizna da je ona sama to na takav način i organizovala i izvela.

       U takvoj situaciji državi bi dobrodošla neka nova afera koja bi bar donekle odvukla pažnju javnosti od Savamale i svega onog što je sa tim u vezi, pa su primetna nastojanja režimskih medija da „otkriju“ neku takvu aferu – Politika, Ekspres, Informer, Pink … o najnovijim otkrićima Legije, državnog izvršitelja iz vremena devedesetih (garnitura koja je opet na vlasti) o ubistvu Đinđića, hapšenju Miloševića i slično.  No, sa tim im baš i ne ide, jer to su sve ispričane priče.

       Plaši me, međutim, da bi jedna od takvih afera mogla da izbije još danas. Večeras počinje play of – serija utakmica između Zvezde i Partizana koja treba da da odgovor na pitanje ko je ovogodišnji prvak države u košarci, što je sudeći prema dosadašnjim iskustvima, a bogami i najavama, prilika za nastanak opšteg haosa u zemlji, posebno u Beogradu, gde ni ljudske žrtve nisu isključene.

       Rat u najavi, otpočeo je još pre neki dan za vreme prvog polufinalnog meča koji je odigran u Beogradu između Partizana i FMP-a, tima koji u košarci važi za Zvezdinu filijalu. Taj meč je bio dva puta prekidan tako da je nedostajao još samo jedan za definitivan prekid po propisima košarkaške organizacije, a sve zbog toga što su navijači Partizana zvani „Grobari“ kolektivno vređali porodicu Nebojše Čovića, Zvezdinog predsednika, a posebno njegovu suprugu.

       Nakon toga usledilo je saopštenje FMP-a da se ulaznice za drugu utakmicu polufinala koja se igra u Železniku neće prodavati, kao i da navijačima Partizana neće biti omogućen ulazak u dvoranu u kojoj se meč igra. Reklo bi se prilično rezonsko saopštenje, ma koliko bilo na štetu FMP-a, kao organizatora utakmice, koji će biti oštećen zbog izostalog prihoda od prodaje ulaznica.

       Međutim, usledila je žestoka reakcija Partizana, u vidu zvaničnog saopštenja koje glasi: „Odluku uprave KK FMP iz Železnika, van ili unutar sistema, smatramo elementarnim nepoštovanjem rivala. Ukoliko se za odluku o nepuštanju ulaznica može pronaći opravdanje u bojazni FMP-a da navijači Partizana ne dođu u velikom broju i tako na gostujućem terenu učine da naš tim ima veću podršku od rivala, dalji navodi saopštenja su tragikomičan pokušaj politizacije, stavljanje jedne osione organizacije u poziciju žrtve i tumačenje pravila od strane majstora iz sistema za zaobilaženje istih, nećemo komentarisati“.

       Komplikovano za shvatiti, ali ko shvati razumeće. Najinteresantniji deo saopštenja koji, podrazumeva se, nisu pisali navijači već uprava koja vodi ovu društveno sportsku organizaciju, da su na uvredljiva skandiranja tokom prve utakmice, postupili u skladu sa sportskim i viteškim načelima, da bi na kraju upitali – “Uostalom, mi znamo ko smo i šta smo, a znate li vi gospodo iz ulice Stjepana Supanca?“.

       E sad, prosudite sami da li je gore opisano bio i dovoljan razlog da Zvezdini navijači, zvani Delije, uoči treće odlučuijuće utakmice između Partizana i FMP-a koja je u sredu odigrana u “Pioniru” – u zaštiti svog mlađeg brata FMP-a, prirede navijačima Partizana, zvanim Grobari, vatrenu sačekušu ispred hale uoči početka utakmice. Kako javljaju mediji, iz obližnjeg parka je istrčala organizovana skupina “navijača” od oko pedesetak učesnika, naoružana petardama i “topovskim udarima” i slično bakljadi koja se viđa na našim fudbalskim stadionima za vreme utakmica nemilosrdno zasula posetioce koji su čekali u redu da uđu u halu. Bilo je ozbiljno povređenih koji su završili u Urgentnom centru, među njima i roditelja koji su poveli decu na utakmicu, kako bi im valjda od malih nogu dočarali sve lepote sporta. Bilo je i značajne materijalne štete. Piše da je totalno demoliran ugostiteljski objekat – kafić koji se nalazi u samoj hali. Nadoknadu materijalne štete niko ne pominje, a čovek koji drži taj objekat plaća državi uredno porez za delatnost koju obavlja.

       I sad dolazimo do poente onoga što pisac ovih redova hoće da kaže. Vođa ove države, koji ne propušta ni jednu priliku da saopšti kako je Srbija regionalna sila koja će znati da odgovori na svaki eventualni izazov protiv svoje teritorijalne suverenosti, neki dan u nastupu iskrenosti saopšti građanstvu da on nije u stanju da obuzda navijače koji su jači od njega, što bi u kontekstu aktuelne vladavine trebalo da znači i od same države. Kako to da shvatimo! Ako država Srbija nije u stanju da sprovodi državne prerogative na svojoj teritoriji to znači da ona ne toj teritoriji i ne vrši vlast, a to je po teoriji države i prava osnovni kriterijum državnosti.

       Da se vratimo na početak priče – Državi je neophodna neka nova afera koja bi bacila u zasenak događaje oko Savamale. Sve ovo što je napred opisano je samo predigra onoga što bi moglo da se desi od strane glavnih aktera – Zvezde i Partizana, tokom večerašnjeg početka okršaja od najmanje tri međusobna meča.

       Nikako ne želim da kažem da čak i država,  ovakva kakva je, želi da do onog najgoreg dođe. Samo upozoravam da bi, ako bude mrtvih, to mogla biti ona afera koja bi mogla da potisne aferu Savamala, pa ovo pišem u najboljoj želji i apelujem na državu da preduzme sve što je u njenoj moći da ono najgore blagovremeno spreči.

Dragiša Čolić, 03.04.2016.