Da li ova žena kalja delo svog supruga?

13 juna, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       Ako se Ružici Đinđić, supruzi Zorana Đinđića i moglo oprostiti svojevremeno šurovanje sa Koštunicom i stambeno muljanje koje je rezultiralo dobijanjem vile na Dedinju, teško da joj se mogu oprostiti pristanak, podrška i izjave koje s tim u vezi daje povodom inicijative Srpske napredne stranke (SNS) da podignu spomenik Zoranu Đinđiću.

       Što se onog prvog tiče, izvesno je da se Zoran Đinđić politički bio udaljio od Vojislava Koštunice. Neizvesno je da li su tačne glasine da je Koštunica bio i politički nalogodavac njegovog ubistva. No, ako ovo poslednje i nije tačno bilo je dovoljno razloga da udovica izbegne šurovanja bilo koje vrste s njim, a izvesno je da je toga između njih bilo. Bilo kako bilo, nekakva objašnjenja su nađena – Đinđić je tu vilu zaslužio, a ona to ne čini samo zbog sebe već i zbog svoje dece i slično.

       A što se tiče ovoga oko podizanja spomenika od strane onih koji su, najblaže rečeno, bili promoteri atentata na Đinđića, mišljenja sam da tu nikakvog opravdanja nema, niti ga može i biti. Privatno, Đinđić je bio njen suprug i otac njene dece, pa neka se u taj kontekst stavi i pomenuto šurovanje sa Koštunicom oko dobijanja vile na Dedinju, ali tu ne spada i trgovina delom Zorana Đinđića, jer je njegovo delo, delo od javnog interesa i niko, pa ni njegova udovica nema pravo da ga skrnavi. U svoje ime može, ali u ime javnosti ne i javnost tome mora da se suprotstavi. Šta znače izjave o sastanku sa Vučićem – čovekom koji nije mogao da se pomiri ni sa tim što je jedna ulica u Beogradu dobila njegovo ime pa je javno prelepljivao table sa njegovim imenom i izjave nakon tog sastanka, da je srećna zbog tog predloga, da taj spomenik treba da okuplja, a ne da razdvaja građane i političke stranke, te da će on predstavljati utemeljenje kontinuiteta demokratske Srbije, a sve to sa  ljudima sa kojima je Zoran Đinđić bio u ratu tokom čitave svoje političke karijere iz čega su i izrasli njegov lik i delo. Gospođa Ružica Đinđić je vlasna i da im se pridruži, ali nije vlasna da sa sobom nosi i delo Zorana Đinđića.

Dragiša Čolić, 12.06.2016.