Da li se to slučajno dešava

29 avgusta, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

       Naslovi u medijima:

       “Politika”: Džihadisti zauzeli glavnu vojnu bazu na severoistoku Sirije “Zauzevši bazu Tabka, pripadnici Islamske države uklonili su i poslednje uporište režima u Damasku u pokrajini Raka, kojom dominira ta džihadistička organizacija, saopštili su aktivisti i državni mediji.” Jesu li ti oni koje Amerika podržava, a onda, podrazumeva se i Evropa kao njen verni pratilac, u borbi protiv nedemoktatskog režima u Damasku?

       RTS: Islamisti učvrstili kontrolu nad Tripolijem – “U borbama je u velikoj meri oštećen aerodrom i sam grad Tripoli, a mnoge diplomate, stranci i hiljade Libijaca bile su primorane da pobegnu”. I tamo je, godinama vladao dokazani nedemokrata Moamer El Gadafi, jedan od lidera nekad uticajnog pokreta “Nesvrstani”. Stoji činjenica da je u Libiji vladao mir zadnjih pedesetak godina, ali nije to, to – Demokratija iznad svega!, pa je Gadafi morao da ode.

       BBC: Islamisti u Iraku sve bliži stvaranju islamskog emirata – Ekstremistička sunitska grupa Islamska država Irak i Levant – ISIL (zemlje koje se nalaze uz obale istočnog Mediterana: Turska, Sirija, Liban, Izrael, Jordan, Egipat) zauzela je dva nova grada, proširujući kontrolu nad znatnim delom severnog i centralnog Iraka, uz pretnju da će osvojiti i Bagdad, čime se, kako je ocenio BBC, džihadisti približavaju svom cilju – stvaranju islamskog emirata”.  I ovde je kao što je poznato sve počelo svrgavanjem Sadama Huseina, nekadašnjeg američkog saveznika, koji se potom oteo pa postao nedemokrata, tako da je i tu Amerika, potpomognuta svojim vernim evropskim pratiocima, morala da interveniše.

       Pre toga (avgust 2013) “Novi magazin”: – “SAD pozvale građane da napuste Egipat, Islamisti najavljuju nastavak protesta.” Isto kao i u libiji i ovde je Hosni Mubarak godinama održavao mir. Više puta sam bio u toj zemlji. Prokrstario od Kaira do Aleksandrije, Port Saida i nazad, do Gize – Piramida … i osećao se kao u Evropi. Ali šta vredi kad ni ovde ta svemoćna reč “demokratija” nije pustila korene, pa je i Mubarak morao da ode. Sada se više ne bih usudio da idem tamo.

       Vesti: Glavoseču nasledio drugi krvolok – “Mesto ubijenog kosovskog Albanca u Siriji Lavdrima Muhadžerija, koji je šokirao javnost brutalnim zločinima, a pogotovo fotografijama na Fejsbuku gde se vidi kako drži jednog sirijskog mladića i priprema se da mu nožem odseče glavu, a zatim odrubljenu glavu drži u rukama i pozira ispred kamere, zauzeo je još jedan Albanac krvolok – Salel el Savarim, koji se pohvalio da je ratni drug ubijenog Muhadžerija”.

       Pre toga (avgust 2013) “Novi magazin”: Radikalni islamisti iz BiH uhapšeni u Egiptu – Egipatska vojska uhapsila je nekoliko državljana Bosne i Hercegovine pod optužbama za terorizam i vojnu pobunu protiv egipatskih vlasti i sudiće im po kratkom postupku. Kako prenosi dnevni list u BiH, na snimku koji je objavila egipatska televizija Ontv prikazano je tridesetak uhapšenih u jednoj kasarni, za koje se navodi da su pripadnici ozloglašene terorističke organizacije Al-Kaida. Ovaj policijski službenik kaže da su oni došli u Egipat prethodnih meseci, od kojih su neki i ilegalno prešli granicu, gde su se priključili Muslimanskoj braći, radikalnoj organizaciji u toj zemlji.”

       Međunarodni radio Srbija:  Dempsi: „Islamska država“ će uskoro biti pretnja po SAD i EU. Načelnik Združenog generalštaba Vojske SAD Martin Dempsi je ocenio da će ekstremistička grupacija „Islamska država“ (IS) uskoro predstavljati pretnju za bezbednost SAD i Evrope …”

       RTS, 28.08.2014: “Islamska država želi i Balkan – Plan vođe Islamske države Abu Bakra el Bagdadija, prema objavljenoj geografskoj karti, obuhvata ceo Balkan, Mađarsku, Austriju, deo Ukrajine, Bliskog istoka, severa Afrike i većeg dela Azije, u kojima bi, ukoliko budu osvojeni, bili uvedeni šerijatski zakoni, prenosi Tanjug. – Abu Bakr el Bagdadi, proglašen je kalifom Ibrahimom, vođom svih muslimana i drugim Bin Ladenom”.

       U svim političkim akcijama, pre navedenih dogđanja učestvovala je Amerika. Evropa je naravno uvek bila uz Ameriku kao njen verni pratilac. Da li je moguće da su svi oni bili toliko politički nepismeni i da im (nam) se sve to slučajno dešava?

       U knjizi O OPANČARIMA I OPANCIMA izneo sam  tezu o „proizvodnji ratova“, te da u novijoj istoriji nema ni jednog američkog predsednika koji nije „izmislio“ bar jedan rat, a da se sve to dešava u službi ogromno narasle industrije naoružanja – radi se o godišnjoj produkciji vrednoj na stotine milijardi dolara, koja, da bi opstala, mora negde da prodaje te proizvode. A mora da opstane kako ne bi zaostala u stalnoj globalnoj trci usavršavanja tih sredstava uništenja, jer se na žalost pokazalo da je jedino ravnoteža straha nekakav garant nenastupanja katastrofe svetskih razmera.

       Zlo će međutim da bude kad se masovnih sredstava uništenja dokopaju neke od „fatalističkih“ zemalja – Iran na primer. Kod njih ne postoji pojam ravnoteža straha. Svojim očima sam gledao scene, u vreme početka invazije na Irak povodom Kuvajtske krize, početkom devedesetih godina prošlog veka, kad majka šalje sina u rat i moli Alaha da ga uzme, kako bi mu tamo gore bilo bolje. Kako ratovati protiv toga. To je filozofoja gde prestaju svi rezoni.

       Moćnim krugovima industrije naoružanja ne odgovaraju takvi ratovi i zato je bolje trku u naoružanju prebaciti na druga područja – Ukrajinu na primer. Amerika može da ima svoje strateške interese u svim delovima sveta, a to isto pravo se negira Rusiji čak ni kad je reč o njenom najbližem okruženju. Više se i ne govori kako je ta kriza počela – navodno iz socijalnih razloga. Potom je došlo do obaranja malezijskog aviona, za koji je odmah zdušno okrivljena Rusija – posle saopštenja malezijskih vlasti koje za taj bezumni čin okrivljuju drugu stranu, ovaj incident se više i ne pominje. Potom dolazi igra oko ruskog humanitarnog konvoja za koji Ukrajinci tvrde da je akt invazije sa ruske strane – OEBS i još neke međunarodne komisije su pregledale konvoj i kako je objavljeno nije pronađeno da se tu radi o nekakvoj vojnoj akciji. Ukrajina, međutim, i danima posle toga ne daje dozvolu da konvoj pređe granicu. Ne kažu ni dokle ni zašto. Zar je neko mogao da pretpostavi da će Rusi da se vrate. Prešli su granicu i bez dozvole, a onda je zabrinuti Zapad zdušno optužio Rusiju i proglasio to aktom agresije. Sledi saopštenje da će NATO uspostaviti svoje baze u zemljama bivšeg istočnog bloka. Koji će to tek posao biti! Koliko će tu tek vojna industrija da bude angažovana!

DC, 27.08.2014.