Da sam pisao scenario za „X factor“ …..

6 marta, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Sinoć je održano poslednje predfinalno veče ovog, kako ne propuštaju da naglase organizatori, najpopularnijeg muzičkog takmičenja u regionu – i šire.  Dobili smo pet finalista koji će se nadmetati u velikom finalu 23. Marta. Takmičari su prošli, kako ko. Za neke je to bio uspeh – neviđeni i neočekivani, za druge neuspeh – neočekivani, a viđeni. Na kraju, od sveg viđenog, najuspešniji je bio scenario. Čak ga ni ja ne bih boljeg smislio.

       A da su mene angažovali da napišem scenario ove završne večeri predtakmičenja, ja bih – uz rizik da me produkcija optuži za plagijat, to uradio ovako. Najpre bih pošao od toga da u velikom finalu, moraju da budu zastupljeni svi mentori – podrazumeva se da bi i njihovi kandidati morali da budu prisutni. Zatim bih poveo računa o tome da u velikom finalu treba da budu zastupljeni i kandidati iz zemalja regiona čiji predstavnici učestvuju u takmičenju, pogotovu ako se uzme u obzir da su Crnogorci neoprezom produkcije već poispadali, tako da su tu, pored Srbije kao zemlje domaćina – za koju jedno od pet mesta mora da bude rezervisano, ostali još samo Bosanci i Makedonci. Pošto je Makedoncima ostao još samo jedan takmičar, znači da je i on siguran. Tu već nastaju mali problemi – to je Željkov kandidat, a on pored ovog ima i onog Bosanca što „peva pa razvaljuje“, a Bosanci, pored njega, imaju i ono čudo od deteta, malu Ilmu, koju su svi već unapred proglasili za pobednika, a dete ko dete – primilo se na to, pa u skladu sa tim, tako i počelo da se ponaša. E sad tu nastaje jedan malo veći problem – ako nju pustimo, a ne prođe prethodno pomenuti Bosanac, izgubismo Željka kao jednog od mentora, jer štampa izveštava da je on već počeo da se raspituje okolo kad je finalno veče – niko ga, kaže, nije o tome obavestio, tako da ne zna da li će tog dana biti slobodan. Ne valja! Koje je to finalno veče bez jednog od mentora. Znači moramo da odvojimo mesta za oba njegova takmičara. Tu bi Kristina, koja se ionako sve vreme takmičenja kači sa Željkom, načisto popizdela – znači, moraju da prođu i njeni „Doktori“. To je već četiri, a Eminu nismo računali –  mora da prođe i njen Lukijan. Skupih nekako pet potrebnih, ali tu nema male Ilme – svetskog čuda od deteta, kako su je svi mentori neštedimice nazivali! Dobro, to nije ni važno, isplakaće se pa će da je prođe – neka se od malih nogu navikava na estradu. Ali kako dojaviti publici da tako i glasa? A tu su i oni što ispred televizora čekaju ishod glasanja!

       Odustajem! Neka bude onako kako je produkcija i saopštila. Što bih se ja oko toga mučio. A saopštenje je bilo fenomenalno – to je reč koja je od strane žirija najčešće i izgovarana tokom ovog takmičenja. Dakle, pošto su od šest preostalih kandidata, troje bili izraziti favoriti – Mala Ilma, pomenuti Bosanac i Makedonac, a ostalih troje neka vrsta autsajdera u odnosu na ove prve, najpre je saopšteno da je, voljom publike, prošlo ovih troje poslednje pomenutih. Ostala su tri favorita da se znoje ko će od njih da otpadne. Publika počinje da se pali. Uzbuđenje raste, a publika to voli. Kod sledećeg proglašenja prolazi Makedonac. Ostaju Bosanci – Ilma i Maid, po opštoj oceni dvoje najboljih, a jedno od njih treba da otpadne. Ilma se prepala, kako da peva u tom baražu – protiv Maida „koji ubija“ i koji se uzgred, voljom publike, i prošle nedelje našao u baražu da izbaci Aleksu Perovića. Naravno, ishod je ovog puta bio očekivan. Mala Ilma nije izdržala. Svi je ljube i teše. Proriču joj svetsku budućnost, a ona zbunjeno trepće. Fenomenalno! Jeste li čuli za onaj vic – Trči Fata za tramvajem i viče – Stani, stani, zakasniću na posao. Putnici, poviču na vozača – Stani greota je – vozač posluša i zaustavi tramvaj. Fata uleće unutra i drekne – Karte na pregled! Eh, da je ovde jedne fate.

DC, 05.03.2014.