Daleko je Amerika (3) ili Tamo daleko gde cveta limun žut …

21 avgusta, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

        Davno, u jednom beogradskom rtestoranu, naučih jednu korisnu lekciju. Usred pesme, jedan pomalo pripit gost dreknu – Muzika! Svirka prestade, a junak ove zgode, polako a glasno, da čuje cela kafana, reče: Znate li vi onu hrvatsku … – u kafani nasta tajac, a čovek istim tonom nastavi … na bazi gde cveta limun žut! Muzičari odahnuše, kafana buknu … tamo je srpskoj vojsci jedini bio put.

       Razmišljam, iz ovoga treba izvući određenu lekciju. Počelo je hapšenje, da izvinete na mojoj prostoti, onih što seru, a gde eto i ja spadam. Najpre su uhapsili onog što je pretio Pajtiću – dobro nije u redu, da bi potom vlast odmah uspostavila ravnotežu – uhapsili su i onog iz Tabloida, što preti Vučiću odkako je ove vlasti, ni to nije u redu, pa mu tako dođe da je ono sa Patićem bilo samo štimovanje orkestra, jer je u istom paketu uhapšen i jedan advokat zbog pretnji Ministru pravde – doduše nije mu pretio smrću, već tako što je rekao da bi ga slatko isprepucao onako po seljački, ali u tome i jeste opasnost – kriterijumi se pomeraju.

       Bilo kako bilo, hoću opet da pišem o Americi i ovoj svetskoj kataklizmi koja je zadesila Evropu – izbeglicama koje beže iz svojih zemalja pokušavajući da spasu živu glavu pred najezdom nekih dugih, koji bi – kao i Amerika, da uspostave neki novi svetski poredak. A neposredni povod za ovo što pišem je izjava Donalda Trampa, republikanskog predsedničkog kandidata u Americi, koju neki dan pročitah – Ako budem izabran za predsednika, proteraću sve imigrante – gde, nije rekao. Ne mislim da će mnogi od ovih što su ptreplavili Evropu stići do Amerike, ali, i oni koji o tome maštaju, treba to da imaju u vidu, te da se manu ćorava posla i ostanu u Evropi – koji milion više ili manje ne znači ništa.

       I pisao bih ja tako rado o uticaju Amerike u instaliranju ovog novog svetskog poretka – daleko od svoje kuće, ali čuće me Majkl Kirbi, amerrički ambasador, pa će plašim se odmah, ni krivog ni dužnog, pozvati na brifing Vučića i to uoči njegove posete Americi, a kriterijumi se kao što gore rekoh menjaju.

       E, tu mi pomaže ona kafanska lekcija, koju rekoh na početku, pa ću tako, za svaki slučaj, citirati Hrvate, jer kao što je poznato mi problema sa izbeglicama nemamo. Elem, prema hrvatskom portalu   INDEX – Hr, tamo daleko … kod njih se o izbeglicama mogu pronaći sledeći naslovi:

–          Šovinisti iz HSP-a: Hrvatska ne smije primiti imigrante, i mi moramo izgraditi zid.

–          Kaos u Njemačkom prihvatilištu: Iščupao stranice kurana i bacio ih u zahod, napalo ga 20 mighranata.

–          Jedanaest izbjeglica i šest policajaca ozlijeđeno je tijekom sukoba među tražiteljima azila u centru za prihvat izbjeglica,

–          Europo otvori vrata i primi imigrante.

–         Beogradski policajci pokrali imigrante iz Sirije.

–         Slovačka i Češka primat će samo iizbjeglice kršćanske vjeroispovjesti.

–          U Srbiji evidentirano 83.000tražitelj azila, no tek njh 500 podnijelo prijavu srpskim vlastima.

–          Njemaćka očekuje navalu imigranata, ljudi se boje da će na njih otići previše novca i radnih mjesta.

–          MUP: Broj ulazaka u Hrvatsku iz Srbije pao za 77 posto.

–          Pakistanac u Beogradu otvorio restoran za imigrante koji spavaju na ulici, djeci ne naplaćuje.

–          Dramatične sudbine emigranata: Dječaka u Beogradu spržila struja.

       Lako je Hrvatima, oni su u Evropu već ušli, a ako bismo mi nekim čudom zaoštrili stav prema pitanju imigranata, oni bi nam, već kao dokazani Evropljani, mogli blokirati i obećani poćetak pregovora za ulazak u Evropsku uniju.

       Za sada nema problema, jer ovi mučenici vide kakva je situacija kod nas pa žele samo da prođu, ali gde – Mađarska podiže zid i izvodi vojsku i policiju na granice, u Hrvatsku im se ne ide – prema izveštaju njihove plicije  – broj ilegalnih ulazaka u Hrvatsku iz Srbije pao za 77 posto. Borave u beogradskim parkovima, a ide zima!

       No, sve su to stvari, kao što rekoh, koje se tiču tamo nekih drugih, a što se nas tiče najvažnije je – ne naljutiti ih – naročito sada pred Premijerov put u Ameriku.

       A ja eto napisah ovo to whom it may concern! Ili što bi rekla legendarna Milka Babović – ona ima haljinicu boje cigle ili za one koji ne razumeju – red brick colour. A za one koji još uvek nisu razumeli – Fato! Gde si? Zove je Mujo na mobilni. – Evo me u Zvorniku, na Savi, kaže Fata. –  ‘Ajde Fato ne budali, nije ti Zvornik na Savi, već na Drini! – Ne znam ti ja tu geografiju, kaže Fata. – Evo ti Save pa mu ti objasni.

       Ko shvati, razumeće!

 Dragiša Čolić, 21.08.2015.