Daleko je Amerika (6) – Evropska unija! Šta to beše?

25 septembra, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Izbeglička, pardon migrantska kriza – kako nas terminološki ispravljaju stručnjaci (ja mislio da se onaj koji od nekoga ili nečega beži zove izbeglica) preti da podeli Evropsku uniju, a to bi onda mogao biti i početak njenog kraja. Evropu za sada drži njena nezvanična šefica Angela Merkel, ali pitanje je šta će se desiti ako se Angeli uzdrma stolica u samoj Nemačkoj, jer opozicija njenoj evropskoj politici je i tamo sve otvorenija. Pre neki dan je mađarski premijer Viktor Orban posetio CSU – Hrišćansko-socijalnu uniju, partiju tvrde desničarske orijentacije, glavnog koalicionog partnera Hrišćanskim demokratama Angele Merkel i u sred Minhena izjavio da njena politika prema izbegličkoj krizi predstavlja moralni imperijalizam.

       Stiče se utisak da Evropa ne zna šta da radi sa izbeglicama. Juče su se posvađali oko raspodele kvota za zbrinjavanje 120.000  migranata sa Bliskog istoka – o raspodeli preostalog ostatka od milion novih migranata, koji se prema predviđanjima stručnjaka još očekuju, nisu razgovarali. Dogovor nije mogao da se postigne konsensusom pa je odluka doneta većinom glasova. Četiri zemlje članice – članice bivšeg  istočnog bloka, Mađarska, Češka, Slovačka i Rumunija, glasale su protiv donete odluke, jer smatraju da je par hiljada migranata koje bi svaka od njih trebala da udomi mnogo, pa se očekuje da i oni budu ponuđeni Srbiji – kud idu one stotine hiljada za koje se pretpostavlja da će ovde trajno ostati mogu i ovi.

       Još je uzbudljivije u zemljama balkanskog regiona – tu je najpre Mađarska na granici sa Srbijom podigla zid i zatvorila prilaze za prolaz izbeglica. Bilo je nemilih scena na granici, pale su i teške reči između država, na čemu im je zamerio poznati Evropejac, hrvatski premijer Zoran Milanović, pa su migranti krenuli ka hrvatskoj granici. Međutim ispostavilo se da Milanović pod iskazanom velikodušnošću podrazumeva transport migranata autobusima i vozom do Mađarske, pa su Mađari da izvinete popizdeli, ušli u voz, razoružarali i pohapsili hrvatske policajce koji su pratili konvoj, što su Hrvati naravno demantovali, jer ko bi smeo da hapsi hrvatske „orlove“, kako je pomenuti Zoran, glavni Orao, nedavno gradirao svoje junake u poređenju sa srpskim „muhama“, što su njegovi glasači u jeku izborne kampanje u Hrvatskoj s oduševljenjem primili.

       Onda je Orao optužio Srbe i Mađare da su se urotili protiv Hrvatske, pa je u nastupu nadahnute imaginacije obustavio prolaz transporta robe iz Srbije u Hrvatsku, tako da se na srpskoj strani formirala kolona kamiona duga 16 kilometara. Po kazivanju našeg premijera koji je pokušao da ga odgovori od uvođenja takvih mera, Orao je prosipao i nekakve viceve, koje baš i nisam razumeo, pa vam ih neću ni prepričavati, a na upozorenje Vučića da bi i srpska strana mogla pribeći uvođenju odgovarajućih kontramera, ovaj Evropljanin se kako kažu samo nasmejao, rekavši da Srbija neće smeti to da uradi jer Hrvatska je Evropa, pa bi takvo uvođenje sankcija značilo ustvari uvođenje sankcija Evropi.

       Bilo kako bilo Srbija je odgovorila sankcijama „Evropi“ tako što je zatvorila granicu za prolaz hrvatskih kamiona, na šta je pomenuti orao odgovorio potpunom obustavom i teretnog i putničkog saobraćaja sa Srbijom – pretnju NATO bombardovanjem za sada nije pominjao, niti je objasnio kakve to sve ima veze sa migrantskom krizom.

       Na sve to Evropska unija reaguje suzdržano u stilu – „Pazi, tako, ali da ostanem nevina“ (bio jedan film tog naziva u onoj nazadnoj Jugoslaviji – za razliku od ove napredne Srbije) potvrdivši još jednom da su oštra upozorenja namenjena samo za onoga ko se ubi da dobije datum za početak pregovora o pristupanju ovoj „zajednici“, pa će kako je najavljeno evropski komesar Johanes Han sutra posetiti Srbiju. Da li će naći za shodno da poseti i Hrvatsku nije saopšteno.

       U ovu rašomonijadu uključio se i britanski stručnjak za jugoistočnu Evropu Džejms Ker-Lindzi koji je, prema pisanju Blica, izjavio: „Srbija će morati da udomi veliki broj izbeglica“ i dalje,  „da bi Srbija trebala da bude ponosna na svoj odnos prema izbeglicama“ – nije primetio da smo mi već ponosni. Nije komentarisao ni odluku Britanije koja je odbila da učestvuje u raspodeli onih pomenutih 120.000 izbeglica – oni će kako je saopšteno odabrati 20.000 izbeglica i preuzeti ih direktno iz Sirije.

       Novi lider britanske opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin izjavio je da je uspon IS (Islamic state) posledica intervencija Zapada na Bliskom istoku i krivica Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. Amerika se ne izjašnjava – ona je daleko, a i nije zadužena za rešavanje kriza. Ona je zadužena da ih stvara.

Dragiša Čolić, 24.09.2015.