Dinastija

30 oktobra, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Ne, nije reč o kultnoj američkoj tv seriji o dinastiji Karington koja se osamdesetih godina emitovala i kod nas, već o dinastiji Nikolić koja se u skladu sa  naprednim poimanjem vlasti uspostavlja na ovim našim prostorima.

       Kao što je poznato osnivač pomenute dinastije je Tomislav Nikolić, aktuelni predsednik države koji je naporno radeći – nosio je čak i džakove ispred Skupštine, a ne samo gajbice kao neki, uspeo da pobedi onu političku zamlatu od predsednika, Borisa Tadića. Odmah po stupanju na vlast, aktivirao je svoju suprugu Dragicu koja je dobila zaduženja u oblasti humanitarnog rada sa sedištem u samom Predsedništvu. Nikolići su kao što je opšte poznato familijarni ljudi, domaćini a ko će bolje da vodi domaćinstvo od sopstvene supruge.

       Nikolići su ženidbom jednog od sinova proširili dinastiju i na familiju Bačevič, a rodonačelnik te familije Milan Bačević je najpre dobio mesto ministra rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije, ali se tu nije dugo zadržao jer su njegovi planovi bili isuviše radikalni – bio je spreman da potapa sela i gradove radi izgradnje kanala od Beograda do Soluna  … i dalje, a nešto je bio i u sukobu sa matematikom – nije razlikovao milione od milijardi dolara investicija, tako da nije prošao rekonstrukciju Vlade, ali je za uzvrat poslat u mirovinu – za ambasadora Srbije u Kini, jer nam ta zemlja i njena privreda i onako nisu važni – pogledajte samo šta nam rade ovi Kinezi u bloku 70!

       Odlaskom Milana u daleku Kinu, Radomir je ostao bez njegovih dragocenih saveta, ali ga to nije omelo da uz pomoć oca Tomislava, vojvode od Bajčetine, nastavi sa svojim političkim usavršavanjem, a pridržavajući se poznate devize – nema dobrog strelca bez daleke mete, nameračio se na grad Kragujevac, varoš najveću u Šumadiji, koju je od uvek voleo jer je u blizini Bajčetine, njegovog zavičaja. Koristeći opštenarodnu i opšte partijsku radost u zemlji novom naprednom vlašću koja nam se desila, Radomir je uspeo da ujedini sve napredne stranke u zemlji – SNS, SPS, „Pokret za naš grad“, SPO, PUPS, JS, DSS i DR i tako stvori najširu koaliciju u istoriji parlamentarnog sistema u svetu. Ostali su izvan samo „Zajednica za Šumadiju“, bivšeg gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića, koji je na toj funkciji bio više od deset godina i, što se i očekivalo, neposlušni DS, koji kao što je opšte poznato i onako nije napredna stranka, pa joj tu nije ni mesto. Naravno, nije bilo lako držati sve te rogove u vreći – bar do glasanja, pa su potencijalni glasači tri poslednja dana pred izbore proveli na seminaru u zakupljenom hotelu u Končarevu, rodnom mestu doajena jagodinske političke scene, Dragana Markovića Palme, koji je upravo tih dana bio odsutan zbog službenog puta u Beč gde je, u organizaciji Skipštine grada Jagodina, odveo 600 izabranih studenata na trodnevnu ekskurziju i time na najbolji način demantovao zlonamerne primedbe opozicije da lokalna samouprava pati od nedostatka finansijskih sredstava.

       Bilo kako bilo, izbori su uspešno obavljeni, Radomir je ostvario svoj san – postao je vojvoda od Kragujevca. Prema pisanju „Blica“, Premijer, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Londonu, je direktno iz skupštinske sale imao svog specijalnog izveštača: „Smenili smo Verka. Nekako smo prošli a sada neka nam je bog u pomoći …. ljubimo vas i volimo. Vaša poslanica“, uslikana je SMS poruka koju je, prema navodima „Blica“ Biljana Ilić Stošić poslala svom partijskom šefu.

       Na redu je Vojvodina. Iskustvo Kragujevca će poslužiti kao pokazna vežba. Procenjuje se da najmlađi sin Branislav još nije stasao da preuzme Vojvodinu, pa će u međuvremenu, budući da je po zanimanju fudbalski trener, zameniti Dika Advokata, sadašnjeg trenera reprezentacije Srbije, koji i onako nije ništa pokazao na početku kvalifikacija za naredno Evropsko prvenstvo.

       Ni za nastavljače dinastije ne moramo da brinemo – unuk Tomislava Nikolića je nedavnu vojnu paradu posmatrao zajedno sa dedom, tik do Putina i Milorada Dodika.

DC, 29.10.2014.

* * *

Dragi čitaoci,

       Moram da vam se pohvalim i zahvalim na podršci. Prema sajtu Google Analytics, juče je naš sajt za manje od 24 sata (oko 18 sati) posetilo 353 čitaoca, sa pročitanih 1.318 strana! To je „nešto više“ od vremena kad su me u početku poznati blogeri odvraćali od toga, jer „stvar postaje ozbiljna tek kad za godinu dana nakupiš 500 posetilaca, što je praktično nemoguće, jer si ti anoniman pisac.“