Dosta je bilo, navijajte za Lester

25 aprila, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       I odmah da kažem, da zbog naslova ne biste odustali od daljeg čitanja, o izborima je reč. U poplavi analitičara – levih, desnih, naprednih (naročito onih odskora uznapredovanih), nenaprednih i svakojakih drugih, evo i mene sa svojom opančarskom analizom.

       A zašto u priču ubacujem i Lester? Čista asocijacija. Gledam sinoć na televiziji praćenje izbornih rezultata. Javljaju se reporteri iz RIK-a, CESIDA, stranaka koje učestvuju u izborima: SNS, SPS, Radikali, ČBČ (Čeda, Boris, Čanak – naziv je veoma indikativan, ovo je prva privatna koalicija koja to i formalno priznaje), DSS-DVERI, svi iz svojih stranačkih prostorija – ima se, može se). Jedino nema onih iz „Dosta je bilo“. U neka doba javljaju se i oni iz neke picerije – tu smestili svoj izborni štab!

       To me podseti na iznenađenje veka u engleskoj fudbalskoj Premijer ligi – najjačoj i najbogatijoj ligi na svetu u kojoj se ove godine pojavi fenomen zvani Lester – fudbalski klub iz istoimenog engleskog grada sa nekih 300.000 stanovnika. Za engleske pojmove Lester je mali klub koji se svaki put kad igra u Premijer ligi bori i za opstanak u toj ligi, pa tako i prošle godine – dovedoše pri kraju prvenstva za trenera Ranijerija, fudbalskog trenera na zalasku karijere, relativno jeftinog, jer oni su siromašan klub u poređenju sa gigantima kao što su Mančester Junajted, Mančester siti, Arsenal, Čelzi … Poređenja radi Vejn Runi igra u Mančester Junajtedu za nedeljnu platu od 300.000 funti koliko verovatno iznosi i nedeljni platni fond celog Lestera sa sve trenerom. I dadoše oni Ranijeriju zadatak da ih spasi od ispadanja iz lige. Ranijeriju to podje za rukom, pa mu oni u znak zahvalnosti ponudiše skroman aranžman da ih vodi i u ovogodišnjem prvenstvu, sa istim zadatkom – da ostanu u ligi. Englezi vole da se klade, pa čuveni Wilijem Hil koji početkom prvenstva daje kvote za klađenje odredi kvotu – da Lester bude šampion, kvota je 1: 5.000! I šta se desilo – na tri kola pre kraja prvenstva Lester ubedljivo vodi na tabeli sa pet bodova prednosti u odnosu na Totenhem. Gore pomenuti velikani su daleko zaostali i nemaju ni teoretske šanse da ga stignu. Wilijem Hil je u panici – izračunali su da bi ako Lester ostane na prvom mestu njihov gubitak bio veći od 10 miliona funti!

       I sad se vi pitate o čemu ovaj priča i kakve to ima veze sa strankom „Dosta je bilo“. Ima! Ranijeri je u jednom intervjuu objasnio kako motiviše svoje igrače – Momci, ako pobedite vodim vas na picu. I oni pobede. Tako i ovi iz „Dosta je bilo“ – Momci, ako pređemo cenzus vodim vas na picu. Tu može da nam bude i štab pošto nemamo svoje prostorije. Volim picu, pa tako navijam i za njih i za Lester.

       U međuvremenu saopšteni su i rezultati izbora. Hteo sam i o tome da pišem, ali sam od toga odustao kada sam danas u večernjem dnevniku čuo Premijera kad reče nešto u stilu – da on nije od onih koji kradu rezultate izbora, za razliku od drugih, pomenu Bodrum i Solun … Ne pomenu slikanje njega i Tomislava Nikolića sa džakovima navodno pokradenih listića na prethodnim predsedničkim izborima, ni ishod sudskog postupka koji je tim povodom vođen. Neću više o tome. Čitajte u novinama. I budite oprezni, jer kako reče jedan komentator – Kada se duhovni siromah dokopa moći, nema te sile u svemiru koja će ga uveriti da je se odrekne. Zato je on opasan.

       Za mene stvarni pobednik izbora je „Dosta je bilo“. Otpisani od svih, bez ikakvih sredstava. Niko nije hteo sa njima – ni DS ni ČBČ (Čeda – Boris – Čanak) ni DSS i Dveri. Srećom, nisu ni oni hteli sa njima. Krenuli su samouvereni i sami i glatko prešli cenzus, što su ovog puta skromno postavili sebi kao cilj. Osvojili su isti broj glasova kao još uvek samouobraženi DS a ubedljivo više od onh drugih gore pomenutih.

       Ostaje da vidimo još šta će uraditi Lester.

Dragiša Čolić, 25.04.2016.