Državni mecena

13 septembra, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Htedoh da pišem o dobročinstvu ali se zaglavih kod naslova. Ne zato što mi se ne dopada – mislim na naslov, a ne na državna dobročinstva, već zato što nije tačan. Po Gaju Kliniju Meceni, uglednom Rimljaninu, iz doba pre nove ere, od koga je i nastao ovaj pojam, mecenstvo se odnosi na dobročinstva koja se čine umetnicima, tada najviše pesnicima i slikarima, dok je danas ta lista znatno proširena, tako da ne znam da li se taj pojam odnosi i na ova savremena dobročinstva, pa molim čitaoce i prijatelje da mi pomognu.

       Ja sam kralj i hoću kraljevski tretman za džabe, piše štampa o slučaju našeg nekrunisanog kralja, princa Aleksandra Karađorđevića, koji je, kažu, ovih dana opet pravio neka sranja i to u avionu našeg nacionalnog avio prevoznika, sve pozivajući se na beneficije koje je do nedavno u toj avio kompaniji imao – Toga više nema, odbrusio mu je Premijer pre neko veče na televiziji, tako da to više nije aktuelno, pa mi tu vaša pomoć više nije potrebna.

       Ali kako nazvati slučaj bivšeg bugarskog – tamo više ne sme da se vrati, a sada našeg – mi smo ga srdačno prihvatili, biznismena Cvetana Vasileva, vlasnika fabrike stakla u Paraćinu koji, kako piše štampa, duguje 750 miliona za isporučeni gas i 250 miliona za struju – a ne plaća. Ko je tu mecena i da li se to uopšte tako i zove?

       I dalje, da ne širim priču, pomenuti biznismen je na drugoj strani izdašni darodavac humanitarnom fondu koji vodi naša prva dama – supruga takođe nekrunisanog monarha iz Bajčetine. Znate na koga mislim, nije zgodno da pominjem imena, čuće me Stanislava Pak, savetnica za medije Predsednika države, pa  će se naljutiti. Kažu da je pomenuti Bugarin prošle godine donirao tom fondu nekih 1,2 miliona dinara. Meni to liči na priču o ćaru i vajdi, no dobro – poklonu se u zube ne gleda, ali kako to nazvati – ko je tu mecena a ko umetnik? To su moje muke, pa vas molim da mi pomognete, jer ovim povodom se ni Premijer ne oglašava. Ono drugo nije ni važno – ima se, može se!

       A što se tiče prve dame, njoj svaka čast – ćuti i radi svoj posao, ne gnjavi nikoga, niti joj ko pomaže, niti ona to traži, sve sama, čak joj ni računovođa ne treba, a i ona se bavi dobročinstvima. Predlažem da joj se dodeli neko priznanje – mislim na orden, ali nije zgodno, ordenje deli njen suprug. Možda počasna titula, na primer – Diplomirani ekonomista. Šta mislite o tome?

 Dragiša Čolić, 13.09.2015.