Iz mog ugla – pred novi meč Đoković – Federer

12 septembra, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       U polufinalu US opena Đoković i Federer su demonstrirali silu. Đoković je “rasturio” Čilića, a Federer Vavrinku i sada njih dvojica ponovo treba da se sastanu u finalu, drugi put za poslednje dve nedelje – ovog puta u finalu jednog grend slema.

       Mislim da je ovaj meč, po svom značaju više od toga. I jedan i drugi su osvojili dosta grend slem titula i jedna više na kontu jednog ili drugog neće tu mnogo toga promeniti. Međutim …

       Federer je Federer. Teško ga je porediti sa nekim drugim. Po mnogim kriterijumima, najbolji teniser svih vremena, a po sopstvenom kazivanju, u 36. godini igra svoj najbolji tenis. Nadal i Đoković su imali tu “sreću” da igraju u Federerovoj eri. Rafa je puko, Novak se još uvek bori, čak je već duže vremena i prvi na ATP listi, sa dobrim izgledima da tu duže i ostane, jer Federer će, pre ili kasnije, ipak otići, Marej je sam sebi najveći protivnik, ostali nisu još dorasli.  I sad se, kod takvog stanja stvari, postavlja pitanje šta to jedan i drugi mogu posebno da dobiju od pobede na ovom turniru.

       Priroda čini svoje i pitanje je da li će Federer i u narednoj godini igrati “svoj najbolji tenis”, a možda i neće hteti da se tome toliko posvećuje, jer gladijatorski je to sport – nisu retki slučajevi da se na grend slem turniru igraju mečevi i preko pet sati, tako da je ovo možda i poslednja godina Federerove igre na ovom nivou. Ako Federer i ovog puta pobedi, pored sveg onog što je do sada osvojio, poneće i titulu da je otišao iz tenisa neporažen u ringu. Ako pobedi Novak, biće to ne samo ogromna satisfakcija – pobediti ovakvog Federera, već i snažan udarac Vilanderu i onima koji Đokovića još uvek ne priznaju za kralja ovog sporta, i obratno – naročito posle nedavnog poraza u Sinsinatiju.

Dragiša Čolić, 11.09.2015.