Dule iz Srbijagasa

4 novembra, 2013 u rubrici Kolumne

Znaš li mala ko je onaj dasa … to je Dule iz Srbijagasa ….. Hvala tebi Bajatović Dule, svud je toplo znatno iznad nule …  Ima gasa Srbija ne brine, moja mala voli da se skine …

       Ima još ali da vam ne kvarim užitak, potražite na Yutubu, a pesma je ispevana u čast, najnovijeg (od kako je SPS ponovo došao na vlast) panonskog boema Dušana Bajatovića, potpredsednika SPS-a, narodnog poslanika, generalnog direktora javnog preduzeća Srbijagas, člana Nadzornog odbora Podzemnog skladišta gasa „Banatski Dvor“, člana Nadzornog odbora javnog preduzeća „Informatike a.d.“ … On je, za razliku od komunizma kao sistema, uspeo da ostvari izvorno komunističko načelo – svako prema svojoj mogućnosti (on sve to može), svakome prema njegovim potrebama, a njemu očito treba dosta, jer prema dostupnim izveštajima koji su i u štampi objavljeni on iz obavljanja navednih poslova zarađuje mesečno 2.019.412 dinara. I ne samo to. Dule je (bio) i vlasnik  TV Most iz Zvečana za koju se njegov politički istomišljenik Aleksandar Vulin, ministar za Kosovo, posebno založio predloživši nedavno da kablovski operateri u zemlji preuzmu program te televizije kako bi svi građani Srbije mogli direktno da saznaju šta se dešava na severu ove naše pokrajine. Doduše Dule više nije vlasnik te televizije. Od kako je Savet za borbu protiv korupcije zauzeo oštar stav protiv pojava da nosioci javnih funkcija budu i vlasnici medija, Dule je vlasništvo nad tom televizijom preneo na tatu i mamu, tako da sa tim više nema ništa.

       Nisam od onih koji gledaju u tuđi džep, ali me kao građanina ove zemlje interesuje koliko je Dule platio poreza na ove prihode – ne zbog njega, već zbog poreskog sistema. Hteo bih da čujem kako taj sistem funkcioniše u praksi.

       No, nije to razlog što o ovome pišem. Pomenuh gore da je gospodin Bajatović i generalni direktor javnog preduzeća Srbijagas, preduzeća za koje iz Ministarstva energetike upozoravaju da mora da se reformiše jer njegovi gubici premašuju iznos od milijardu evra tako da njegovo poslovanje na dosadašnjim osnovama ugrožava energetsku stabilnost Srbije.

       Poslovanju ovog preduzeća bila je svojevremeno posvećena i posebna emisija “Insajdera”, čije navode niko nije ni pobio ni demantovao pa je to bio i razlog da novinarka B92 na nedavnoj konferenciji za štampu s tim u vezi postavi gospodinu Bajatoviću neka pitanja i to je zapravo povod o ovome što pišem. I umesto da odgovora na postavljena pitanja novinara, gospodin Bajatović je krenuo po difoltu, onako kako odgovaraju oni koji nemaju odgovor: – Jel imate još pitanja?; Znate šta, ljudi, ajde da se razumemo mi s vama iz Insajdera. Kad mi izbacimo ovaj scenske efekte, muziku, ostane malo od argumenata; Vi morate da znate da biste… osim toga da ispostavite fakturu naručiocima posla, morate da imate malo znanja o čemu se bavite… Ja sam vam već rekao. Vi niste sveta krava. Mi pričamo pred velikim auditorijumom. Vi nemate ekskluzivitet na te informacije. Ovo što ste pitali je smešno. Znači to je suština… I ja treba da odgovorim na to pitanje. Šta znači, ja sam glup, skočko. Ne razumem. A na pitanje : – Rekli ste da je neko naručio i nama dao neke pare, ako sam ja dobro razumela? – Vama, bože sačuvaj… – Neku fakturu ste spominjali – Ne, ne, ne, vi ste najbolja i najpoštenija redakcija u Srbiji …  Vlada Vam je naložila da direktno nabavljate gas za Azotaru… – Hvala vam. – E, zbog toga smo tražili intervju… – Ma daću vam intervju samo da nađem vremena za vas. Ništa sporno. – Izvinite, hoćemo imati mi pravo na još neko pitanje? – Koliko ja vidim, ne.

      Mihajlović, te da tako izglade svađu. Dobro je što je Ministarka ostala Gospođa i odbila ovu vragolastu ponudu, s obrazloženjem da to nije lični Tako odgovara Dule iz Srbijagasa na konferenciji za štampu koju je sam sazvao. Grubo, osiono, praćeno blagim kikotom prisutnih novinara – kolega pomenute novinarke B92, tako da se ne zna da li je taj kikot upućen njoj ili Duletovim majstorijama.       Koju to kadrovsku politiku vodi SPS. Malo je reći da je to kadrovska politika meddiokriteta, jer mediokriteti su srednjaci, a ovo je gore od toga. Taman smo se odmorili od Mrkonjićevih “šouva” što bi Ekrem Jevrić rekao, kad evo ti ovoga. A čini se da ni njihov partijski šef Ivica Dačić nije bolji – kod onoliko ozbiljnih stvari rečenih o Srbijagasu iz  Ministarstva energetike on predlaže da Dule poljubi Ministarku Zoranu sukob već da su mnogo ozbiljnije stvari u pitanju.

DC, 04.11.2013.