„Dule” stil

7 avgusta, 2013 u rubrici Kolumne

Bliži se početak košarkaške sezone, a to je i krajnje vreme da Duško Vujošević, trener košarkaša “Partizana” – a sada i Predsednik JSD “Partizan”, krene sa svojim dobro poznatim metodama animiranja navijača i drugih pristalica svog kluba, odnosno iritiranja protivničkih navijača i njihovih pristalica, ovog puta ne samo u ime košarkaša koje direktno vodi, več i u ime ostalih sekcija ovog kluba, kojima sada takođe rukovodi. I da odmah kažem, ovo ne pišem kao navijač bilo kog kluba, dres Partizana sam čak i nosio, već kao građanin kome je stalo do reda u sportu, koji se eto, kao bivši sportista, pomalo u sport i razume.

Prvo, svima nama, a naročito onima koji pamte i bolje dane našeg sporta, je jasno da sport ima i širi društveni značaj, pa u tom kontekstu šta ovoj zemlji znače i Zvezda i Partizan, kao i to, da – kad je reč o sportu, ne bi sve smelo da se svodi na ova dva kluba a posebno ne na – ili jedan ili drugi od ova dva kluba. Tim opšte poznatim i (javno) prihvaćenim rezonima smetaju rezoni koje (u praksi) javno sprovode ljudi kao što je Duško Vujoševič, koji prema pisanju “Blica” od 6. Avgusta 2013. godine, pod naslovom Vujošević: Partizan je u rukama Vučića, reče:

“Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević rekao je da se sportske sekcije tog društva organizovano gase i ocenio da bi prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić trebalo da ima odgovornost, pošto već poseduje moć u zemlji.

Aleksandar Vučić ima apsolutnu moć i mora da snosi odgovornost za sve dobro i loše što se dešava u zemlji. Srazmerno svojoj ogromnoj moći, trebalo bi da ima i odgovornost. Ženski košarkaški klub Partizana se gasi, vaterpolo je efemertizovan, a sada traju napadi i na košarkaški klub, rekao je Vujošević.

Vujošević je naveo da je uprava pokušala da priča sa nekim iz vlasti. – Vučić je posetio deo navijača Partizana, ali niko od čelnika kluba tada nije bio tu. Spreman sam na kolenima da idem gde god treba, ali putem institucija”.

Šta znače ovakve izjave? Zašto se sportske sekcije tog društva organizovano gase – Zato što niko ne da pare? Šta znači ocena da bi prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić trebalo da ima odgovornost, pošto već poseduje moć u zemlji – da li to znači da je pomenuti neodgovoran, a ima moć u zemlji. A ako već ima moć, treba od nekog da uzme pare i da ih da njima, poslenicima sporta ovakvog kakvog nam ga napraviše, čije se mesečne plate ne broje ispod šest cifara, pri čemu niti plaćaju porez niti se zna koga su od sportista, kao izvođača radova, i pošto prodali. A pošto Aleksandar Vučić ima apsolutnu moć on mora da snosi i odgovornost za sve dobro – to je ovo što je sada, i loše – to bi ono što bi moglo da se desi ako im ne da pare, što se dešava u zemlji. On, Aleksandar Vučić, bi srazmerno svojoj ogromnoj moći, trebalo da ima i odgovornost – dakle, nema je! Zašto se ženski košarkaški klub Partizana gasi – zato što Vučić ne da pare? Zašto je vaterpolo efemertizovan, odnosno učinjen kratkotrajnim ili prolaznim, što bi trebalo da bude značenje toga što je rekao Duško na srpskom, a Blicov izveštač preveo na “srpski” ili obrnuto – pa nije valjda samo zato što Partizan nije više prvak? I konačno dolazimo do poente: “a sada traju napadi i na košarkaški klub” – Čime? Nedavanjem para!

U ovom Duškovom “nastupu” fali još jedna poenta koja ovom prilikom nije rečena, ali je poznata od kada njegovi “naastupi” traju – Aleksandar Vučić navija za Zvezdu! A ako navija za Zvezdu, trebao bi da daje i Partizanu a ne samo Zvezdi. Prvo, Aleksandar Vučić bi trebao javno da se izjasni – da li daje pare Zvezdi, a ako daje Zvezdi zašto ih ne daje i Partizanu, a ako ih daje, ili ima nameru da ih posle ovog najnovijeg Duškovog “nastupa” daje, zašto ih ne bi davao i drugima, da ne nabrajam kome sve, ili – da se javno ogradi od ovakvih “nastupa”, bez obzira od koga dolazili. I to pre nego što se sa sličnim odgovorima pojavi Nebojša Čović, a setimo se u šta se prošle godine – opet nekako pred početak košarkašpke sezone, to bilo izrodilo. Dobili smo ratno stanje između navijača dva naša najveća kluba i iznad svega – duel Vujoševič-Čović koji je podržan izveštajima sličnih nam sportskih reportera daleko premašivao značaj postignutih rezultata u tom nekad našem nacionalnom sportu.

Da, Vujošević navodi i to da je uprava – on i slični, pokušala da priča sa nekim iz vlasti – ne kaže ni s kim ni s kojim argumentima, pa se normalno da pretpostaviti da ako pritom argumenti iz ovog njegovog “nastupa” nisu bili prihvaćeni, oni (takvi sastanci) se i ne broje, a on je i dalje spreman, u pratnji Blicovog reportera, autora ovog napisa – to se na osnovu ovakvog pisanja pretpostavlja, da na kolenima ide gde god treba, ali – putem institucija, jer naši sportski poslenici samo tako i rade, za razliku od Vučića na primer. A i taj Vučić – dozvoljava sebi da posećuje deo navijača Partizana i to po svom, a ne Duškovom izboru! Pa čiji su to onda navijači – njegovi ili Duškovi! Pa sve to još i u odsustvu čelnika kluba! Nečuveno!

Na kraju, i jedno pitanje Blicu – koliko ovakvi napisi odražavaju i stav uređivačke politike tog lista?

DC, 06.08.2013.