Evrosong

16 maja, 2013 u rubrici Kolumne

Pisao sam o Beosongu i izboru naših predstavnika za pesmu Evrovizije – o svemu i svačemu, a o kompoziciji koja će nas tamo predstavljati samo: A što se tiče pobedničke pesme – smorno. U kom to filmu žive naši kompozitori. Biće uspeh ako se plasiramo u finale.

Ispalo je da sam čak i preterao. Moj prikriveni optimizam da ćemo se ipak nekako dokopati finala, jer ni ostale kompozicije nisu bile nešto posebno, pao je u vodu odmah posle nastupa “Naših tri”. Promenio sam kanal i nisam ni sačekao rezultate glasanja. Jutros sam evo pročitao da se nismo plasirali u finale. O tome zašto se nismo plasirali, opravdano ili neopravdano i uzbuđenjima koja to prate nisam hteo ni da čitam. Čitao sam komentare od kojih su mi se najviše dopali oni koji postavljaju pitanja autorima da li su oni zaista mislili da sa ovakvom kompozicijom mogu tamo nešto da urade, a podsećam bilo je čak i izjava tipa – Idemo na pobedu!   Nisu devojke krive. One su pošteno otpevale ono što im je dato i što se od njih tražilo.

Posebno su bili zapaženi kostimi u kojima su “naše” nastupile, a to što se o njima više govori nego o pevanju kazuje samo za sebe. Naravno, ne pretendujem ja da se još i u kostimografiju razumem. Meni se kao običnom gledaocu nisu dopali, a i kostimi se, pretpostavljam, kreiraju zbog gledalaca a ne zbog samih kreatora. Dakle, pošto se ne razumem u to, pozvaću se na komentar jednog takođe običnog gledaoca, čiji je ukus, o tome, očigledno blizak mom, a koji reče da bi protiv dizajnera trebalo podneti krivičnu prijavu. Dopalo mi se to pa se raspitah ko je autor tog projekta i čuh da je to “poznata dizajnerka” Ana Ljubinković i da je štampa još pre nastupa euforično objavila da će njene kreacije nositi čak i lejdi Gaga.

Pa, mislim da u tome i jeste stvar – u pomodarstvu. Ne samo kad je reč o kostimima već i o samoj kompoziciji sa kojom su “naše” nastupile. Lejdi Gaga je original, ostalo su falsifikati. Jedan Salvador Dali je mogao sebi da dopusti ekstravaganciju – da zašilji brkove, priveže mravojeda na povodac i izvede ga u šetnju, ali takva pojava nije izazvala druge da budu još avangardniji od njega. Prvi se setio i to je to.

Što se nas tiče, neka nam za utehu bude to što su Crnogorci, sa svojim svemircima, bili još avangardniji od nasih.

A što se “naših tri” tiče – znate da pevate, budite svoje. U prilici ste da se opredelite – pevanje ili pomodarstvo. Up to you!

DC, 15.05.2013.