Farma – VIP

22 aprila, 2013 u rubrici Kolumne

Selo Klisović kod Karajeva, april 2013.

Zbog aktuelnih političkih događaja oko prijema Srbije u Evropsku uniju zapostavili smo događanja na kulturnoj sceni Srbije. A jedno od najznačajnijih dešavanja te vrste je performans “Farma” koji se ovih dana odvija u selu Klisović kod Karajeva, u izvođenju VIP (very important persons – veoma važne ličnosti) učesnika, po čemu je ova događaj i dobio ime Farma – VIP.

Glavne VIP ličnosti, učesnici ovog performansa, su svakako Smorica Žarković i Sera Mojdanić, kao i Ljubica – Serin bodi gard i portparol, jer Sera zna da peva ali ne zna da čita, pa Ljubica tumači ono što je Sera nekako uspeo da pročita.

Od ostalih, takođe VIP učesnika, treba pomenuti Sexi Sandru, koja jedina učestvuje pod svojim pravim imenom. Pošto nije vična u obavljanju farmerskih poslova, raspoređena je na rad u kuhinju, ali je tu iskrsao problem kod ljuštenja luka, jer Sexi Sandra u svojoj inače zavidnoj karijeri do sada nije bila “u kontaktu sa lukom”, pa se ne razume u to ljuštenje.

Ovaj kulturni performans ima internacionalni karakter, ne samo zato što se gleda u svim zemljama regiona – sadašnjim i budućim članicama Evropske unije – i šire, sve do Amerike, pa je otuda došao i jedan od najegzotičnijih učesnika, EU-krem, poslat na pozajmicu u Evropu, koji se predstavlja i kao Gospoda, što potiče od reči Gospodin, što je zapravo on – kako sam objašnjava.

Značajnu ulogu ima i Proka, poznati kafedžija iz Karajeva, član stalne postave serijala Lee Kiš u emisiji “Nedeljno popodne”, u ulozi nadzornika Farme, koji je za potrebe ovog  performansa iznajmio ne samo svoje imanje, već i kravu Ružu, koja ne zna ni da peva ni da čita, ali zna da muče, pa je tako i ona VIP. Pored Ruže i njena dva teleta ima tu i drugih učesnika – svinja, ćurki, gusaka i sličnih, koji će biti predstavljani u narednim izveštajima po redosledu pojavljivanja.

Kako se saznaje iz dobro obaveštenih krugova na Farmi je trebao da učestvuje i vladika Pohomije ali je ta mogućnost otpala usled Ružinog protivljenja zbog brige za svoju maloletnu telad. Još uvek se vode pregovori oko učešća vladike Vasilija Tuzlanskog, koji, kako se priča, postavlja izvesne uslove oko smeštaja – s kim će da spava i slično. Trebao je da učestvuje i sveštenik Branislav Perovanović, starešina duhovno rehabilitacionog centra Crna Reka, koji je vičan radu sa lopatom, ali je opravdano odsutan na duži vremenski period, tako da je ta korisna zamisao propala.

DC, 22.04.2013.