Gacuri, a visokoletači

jun 13, 2018 u rubrici Opančarski dnevnik 2017

Narodna poslanica Marinika Tepić je, uz napomenu  „ima nas i koji pamtimo!”, postavila na  fejsbuku sledeću objavu:

„2011. SNS podržava proteste i saopštava da je sramotno da kolone traktora iz cele Vojvodine ka Beogradu sprečavaju jake policijske blokade, dok se na režimskim medijima ne čuje ni reč o tome”.

Da podsetim, bilo je to neposredno pred dolazak SNS-a na vlast, a danas – povodom masovnih protesta poljoprivrednika zbog enormnog povećanja cena goriva u vreme najžešćih poljoprivrednih radova, ta ista stranka – sada na vlasti, ima sasvim drugu priču. Da se ne spuštam na nivo Predsednika (svestan sam značenja ovog poređenja) koji nas, koji se sa tim ne slažemo, obasipa najgorim pogrdama, njegov portparol iz senke, „učeni“ ministar policije, Dr. Nebojša Stefanović, kaže:

„Niko sa ulice neće diktirati kako će se Vlada ponašati. Uvek želimo da razgovaramo o svim temama. Ali nikada ulica neće diktirati kako da se Vlada ponaša“, te da onima koji blokiraju puteve slede ptrekršajne kazne.

I sad, za one koji još uvek ne shvataju ovu političku prevrtačku vratolomiju, uvodim – In memoriam, u priču mog najboljeg druga iz detinjastva i mladosti znanog tada na Banovom Brdu pod nadimkom “Pera Brica” (nije bio brica, a taj mu je nadimak ostao iz detinjastva). Elem, Pera Brica je bio strastan golubar i znao je po ceo dan da sedi u dvorištu i prati svoje golubove visokoletače – kaplani, darčini, tekiri … i za svakog od njih je znao koliko sati je izleteo i koliko još može da izleti. A imao je i iskonski strah, sve dok se golubi ne bi vratili, da ne naleti neki kobac i odnese mu ljubimca.

Ja sam ga mnogo nervirao sa pričom – kad sam hteo da ga naljutim (a bio je najbolji čovek koga sam upoznao), da ima mnogo lepših goluba od njegovih – lepezana, gaćana, prevrtača i sličnih, a on bi me tada prekidao i pitao koliko ti moji lepezani, gaćani i prevrtači mogu visoko da uzlete i da se u letu zadrže, jer jebeš goluba koji ne zna da leti – sve su to gacuri, govorio bi besno. To ti je isto, govorio bi, kao kad bi imaao konja koji ne zna da trči. Od njega sam saznao, a i uverio se koliko je velika ta golubarska pasija – svi oni obožavaju prave visokoletače i jednako tako ne podnose gacure.

Na žalost, kod nas – ne samo u politici, mada ih je tamo najviše, ima mnogo gacura. Svi bi oni da lete – i visoko i dugo, sve dok ne naleti neki kobac i odnese ih. A onda – Jovo, nanovo! Strast bavljenja politikom se može uporediti samo sa golubarskom strašću, mada sam i ovde svestan ogromne razlike koja među njima postoji.

Dragiša Čolić, 12.06.2018.