Galenika, skica za portret

19 aprila, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

       Pita me žena – Šta gledaš toliko u tu sliku. – To je taj, kažem. Drugačije sam ga zamišljao. Čovek koji je bio Predsednik Upravnog odbora Galenike u vreme kad je i ova, naša poslednja farmaceutska fabrika, sjebana. A imali smo jaku farmaceutsku industriju. U Interexprtu gde sam nekad radio, jedan od najjačih OOUR-a je bio OOUR farmacije. Uvozili smo sirovine za farmaceutsku industriju a izvozili gotove lekove. Bili su to veliki poslovi. Ne računajući fabrike lekova iz drugih republika – “Pliva”, Zagreb, “Lek”,Ljubljana”, “Alkaloid”, Skoplje, u Srbiji su, pored “Galenike”, bili “Jugoremedija”, Zrenjanin, “Zdravljje”, Leskovac, “Inex Hemofarm”, Vršac … Da, čak je i “Hemofarm” bio u Inexu. Kasnije je sve to sjebano, bilo lošim privatizacijama, bilo lošim gazdovanjem, ukoliko je nastavilo da radi kao javno (državno) preduzeće. “Galenika” je poslednji primer. A bila je gigant. I danas u Zemunu postoji naselje “Galenika”. Nije to naselje dobilo ime po blizini fabrike, već po stanovima koje je “Galenika” iz ostvarene dobiti gradila za svoje radnike … A danas, tuga i jad, ni plate ne primaju … sve propalo. Propalo po državnom – sistemskom, konceptu, o kome svi sve znaju, a niko da ga demontira. I ova nova (stara) vlada to najavljuje, ali sudeći po najnovijim potezima, sumnjam. SPS ponovo ulazi u Vladu, a nigde nisam pročitao da mu se ta fabrika zbog lošeg gazdovanja oduzima. A cifre gubitaka su neverovatne. Pisao sam i o tome, pa da se ne ponavljam. I sve se zna, vođeni su i neki krivični postupci, u zatvoru je koliko je meni poznato, samo onaj nesrećnik Ognjenović, koga je SPS postavio za direktora, kao da je on sam mogao sve te silne pare da iznese, a ne da ih i potroši.

       Udaljavam se a neću ponovo o tome. Razmišljam o liku sa slike. Direktor SPS-a! Nisam znao da je SPS privredno društvo, pa da ima direktora! Ali, ima se tu para, a gde su pare mora neko i da gazduje sa njima. Ne samo da vodi evidenciju o trošenju, već i o prihodima. Da ih zanavlja, kako se to stručno zove. Kažu, taj o kome sam počeo, da je povodom “Galenike” već više puta saslušavan u polciji, pa ništa. Sve se svelo na onu budalu Ognjenovića, koji kako proizilazi sve prihvata na sebe. To je partijski kadar! Ni u banjičkom logoru za vreme okupacije ne bi priznao. Ko u onom mom vicu o opancarima i opancima – razbio se ko p…., a opancima ništa.

       Vraćam se ponovo na direktora SPS-a. I dalje gledam sliku. Buca, dobro uhranjen, lep ljubi ga majka – po jednom obrazu da ga udariš, drugi da pukne, od zdravlja mislim – ko sme njega da udari, kosa kratko podšišana, moderno, blage šiškice protkane gelom, odelo po kodu oblačenja, košulja bela, kravata partijskih boja – crvena. Sve u fulu, što bi ovi mladi rekli. Piše u novinama da su pre neki dan trebali da ga hapse, sve je bilo pripremljeno, a onda je neko iz vrha policije – ko li je taj?, pozvao i rekao da se akcija obustavi – mora prvo da napravi finansijski izveštaj o prethodnoj izbornoj kampanji SPS-a. U međuvremenu je objavljeno da ta partija ponovo ulazi u Vladu, pa je akcija hapšenja odložena na neodređeno vreme – trebaće on nama još! Ispalo – mečka izašla iz rupe, osvrnula se, videla da još nema sunca i – vratila se u rupu!

       Koferče, banana, “Galenika”, može da čeka. Policija, tužilaštvo, sudovi su trenutno zauzeti važnijim poslovimma – otkrivene su nepravilnosti u rekonstrukciji Bulevara Revolucije. Uhapšeni su bivši gradski menadžer i još njih osmoro – po raspisanom tenderu posao je dat firmi “Balkan gradnja” iako je postojala ponuda jeftinija za 6 miliona evra. Pravno, to je stvar koja može da se ispita za jedan dan. Postoji Zakon o javnim nabavkama, koji detaljno propisuje proceduru po tenderu – da vidimo koje su greške tu učinjene. Ne mora posao da se da najjeftinijem – možda je njegova ponuda nepotpuna (nepredviđeni radovi, dodatni radovi i dr.). Možda onaj skuplji ima bolju mehanizaciju, stručni kadar, zaposlene. Da vidimo Gospodo šta je tu bilo u pitanju? I, pošto više nema opasnosti da će optuženi da prikrivaju dokaze ili da utiču jedni na druge, nema ni razloga za pritvor, podiže se optužnica i to je to. Pomenuti kadar, može ponovo da se posveti “Galenici”, gde inače nije ni bilo razloga za određivanje pritvora – da li je pronevereno 70 ili 170 miliona evra, nema žurbe, utvrdiće se – ni gde su pare, možda je nešto od toga još uvek kod nekoga, možda nešto od toga može i da se spasi. Ni to nije važno.

       Gospodo, poverovao sam onome što pričate, više ne – razuverite me. Uostalom, što ste i pravili ove izbore. Što niste jednostavno zamenili mesta rekonstrukcijomVlade, čega je već bilo. Sad je i opcija izbora potrošena. Šta je na redu? Na potezu ste.

DC, 18.04.2014.