Hapšenja

5 jula, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

U Beogradu su se ovih dana desila dva  neobična hapšenja. Kod prvog hapšenja – hapšenja Predsednika privredne komore Beograda i njegove prve saradnice, Generalnog sekretara komore, je u pitanju klasična zloupotreba službenog položaja i, bez obzira na bezobrazluk i drskost njegovih izvršilaca, o njemu ne bi ni vredelo pisati – kako se u obrazloženju hapšenja navodi, uz lažne navode da Predsednik nema rešeno stambeno pitanje i da boluje od teške bolesti, kupili su stan za 26 miliona dinara a potom, istog dana, čak i bez odluke Upravnog odbora, Predsednik taj isti stan otkupljuje za 4,2 miliona dinara – u takvom vremenu živimo i nakotilo se toga, da povodom njega na videlo nije izbila i jedna neverovatna stvar. Jedan krajnje opskuran lik, prema onome što piše u štampi (“Blic”, 1. Jul 2014.) bogatog kriminalnog dosijea – u periodu od 1974 – 1980 godine osuđivan u Italiji za dva krivična dela krađe i krivično delo plačke, potom, 1991 godine, od strane Četvrtog opštinskog suda u Beogradu opet za nekakvo krivično delo povezano sa novcem, zatim 2013. godine, od strane Prvog osnovnog suda u Beogradu za krivično delo falsifikata – utvrđeno je da je njegova diploma iz 1997. godine na osnovu koje je kasnije magistrirao i doktorirao, falsifikovana, vodi Beogradsku privrednu komoru još od 2000. godine! Živimo u vreme interneta i jednim klikom vi možete sve o svakome da doznate – za mene, na primer, piše i na kojoj sam adresi stanovao u Londonu pre 25 godina. I niko, za sve to vreme, nije ništa od navedenog ni primetio ni preduzeo – čak ni prošle godine kad mu je suđeno za falsifikat, kojim povodom su po normalnom sledu stvari, istražitelji trebali da istraže njegovu biografiju i navedene okolnosti konstatuju, jer nije sve jedno da li se radi o izvršiocu kome je to prvo krivično delo ili izvršiocu u višestrukom povratu.

       Drugo hapšenje – hapšenje direktora beogradskog aerodroma “Nikola Tesla”, bar prema onome što je tom prilikom saopšteno, zabrinjava! Takođe po drskosti, ali ne drskosti izvršioca već drskosti onih koji su naložili njegovo hapšenje. Čoveka pozovu na informativni razgovor, on se uredno odazove pozivu i na licu mesta biva uhapšen – navodno 2010. godine je sa mađarskom low ccost kompanijom “Viz air” zaključio štetan ugovor. Cene aerodromskih usluga su u to vreme bile 12 eura po putniku, a on je zaključio ugovor po ceni od 9,6 eura, čime je aerodromu naneo štetu izračunatu na bazi broja putnika “Viz air”-a, puta nedostajuća razlika od projektovane do ostvarene cene, pa sve to od zaključenja tog ugovora do danas – 207.433.508 dinara! Mašala! Da je promet putnika bio još veći i šteta bi bila veća! Ono što je zaključenjem takvog ugovora zarađeno se ne broji. A zarađeno je, kako čak i u samom sindikatu aerodroma kažu, mnogo, jer je poznato da pre zaključenja tog ugovora neke gužve putnika na beogradskom aerodromu nije ni bilo i da su šalterski kapaciteti zvrjali prazni. Po zaključenju pomenutog štetnog ugovora promet putnika na aerodromu se povećao za 800 posto!

       Dakle, čovek je zaključio komercijalni ugovor koji podrazumeva da jedna strana ima pravo da traži određenu cenu za svoju robu, a druga strana da tu cenu prihvati ili ne prihvati i da sa svoje strane ponudi onoliko koliko hoće da plati i – tu je kraj. Sve dalje je – uzmi ili ostavi. Po mišljenju onih koji su uhapsili ovog čoveka on je morao da “ostavi”. Nije smeo da zaključi takav ugovor. Da su šalteri aerodroma, usled toga ostali i dalje prazni, ni štete ni ovog hapšenja – a ni zarade na ovom poslu, ne bi ni bilo. Zaboravih da kažem najvažnije – uz hapšenje je saopšteno i da će se daljom istragom utvrditi da li je uhapšeni uzeo i neki novac za sebe, što znači da u momentu hapšenja takvih dokaza nije bilo. Pa, nije li u celoj ovoj priči, to jedino i važno za hapšenje. Pre toga može samo da postoji sumnja, osnovana ili neosnovana, da je se uz pomenutu “štetu” i nešto tako desilo. Ali za to i služe prethodne istrage, a ne da čovek u zatvoru čeka da se  to eventualno i utvrdi. Tu dolazimo i do još jednog pitanja – jesu li nam svi zaključeni ugovori o kojima čitamo po novinama transparentni? Ali to je već druga tema, jer zaboravio sam i to da kažem da je ovaj uhapšeni čovek iz druge, opozicione političke opcije.

DC, 03.06.2014.