I neka su im rekli…

16 marta, 2017 u rubrici Opančarski dnevnik

Kako prenosi portal Inermagazin od 14. marta 2017. godine,  pod naslovom “PETAR BOŽOVIĆ I MATIJA BEĆKOVIĆ odgovorili Milogorcima i crnogorskom glumcu”, a vidim da taj tekst prenose i drugi portali, Božović i Bećković su žestoko reagovali na seriju RTCG „Božićni ustanak“, u kojoj su, kako navode, Srbi predstavljeni kao okupatori Crne Gore i koja je “puna istorijskih falsifikata, snimljena s namerom da se unese mržnja između dva naroda”, a posebno im je zasmetala izjava glumca Mladena Nelevića – to je onaj simpatični otac iz serije Vojna Akademija koji svom sinu ne da mira ni sada kad je ovaj postao poručnik i zasnovao svoju porodicu, koji je dešavanja iz 1918, kad je Crna Gora pripojena Srbiji, proglasio okupacijom, što je šokiralo njegovog kolegu glumca Petra Božovića.

Da budem iskren, mene su te stvari koje dolaze iz Crne gore prestale i da šokiraju, a jedino ne mogu čudom da se načudim, kad čujem iz usta našeg aktuelnog “prvoevropejca”, a nekada (i sada) “prvopatriotu” Aleksandra Vučića koji nedavno izjavi da odnosi sa Crnom Gorom, dakle sa Milogorcima kako ih Bećković i Božović nazivaju, nikada nisu bili bolji.

No, neka sui m rekli bar oni – Božović i Bećković, ako već nema nekog drugog iz ove najpatriotskije vlasti, da to učini zvaničnim diplomatskim kanalima, kako se to u kulturnom svetu radi, ali šta je sa njihovim stavovima povodom aktuelnih dešavanja u Srbiji. Ne znam za Božovića, ali kad je u pitanju Matija Bećković, ova zemlja – Srbija, mu se odužila i odužuje već dugo godina i šakom i kapom (apanaža koju prima kao član Srpske akademije nauka i umetnosti, pa apanaža za članstvo u Krunskom savetu …). Ne želim da verujemm da su one pesmičice i mudrolije koje povremeno objavljuje dovoljna cena za sve što mu ova zemlja daje. Želim da za tu cenu – koju i ja kao poreski obveznik u ovoj zemlji plaćam, čujem njegov stav i o ovome što se dešava kod nas, na primer da li je on za Vučića kao predsednika ili za nekog drugog (ne mora da kaže za koga), te da svojom pameću pomogne ovom narodu da se odluči, da taj napor evo učini bar u ovih predstojećih 15 ili mesec dana, pa neka se potom bavi Crnom Gorom koliko hoće, a mi ćemo i dalje gledati Vojnu akademiju i uživati gledajući sve-stranog glumca Mladena Nalevića. U protivnom počeću da verujem u onu Čerčilovu – Ne postoje naši stalni prijatelji i naši stalni neprijatelji, postoje samo naši stalni interesi.

Dragiša Čolić, 16.03.2017.