Iz inženjerskog ugla

4 decembra, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Draga Gospodo advokati,

Dugo vremena sam pokušavao da razumem razloge vašeg protesta, jer sam smatrao da mi je u dosadašnjoj praksi nedostajala pravna sigurnost koju sada dobijam sa notarima. Međutim…

Moje iskustvo sa notarom je sve, ali na kraju priče, samo NE SIGURNO i tek se sada osećam bespomoćnim. Kupio sam plac koji se nalazi pod ingerencijom katastra Sopot. Overa ugovora se odvija kod jednog jedinog notara koji na današnji dan stranke zakazuje za 6.01.2015. Imao sam sreće i čekao “svega” 20ak dana.

Ulazim u prostor u kom pripravnice (valjda) doslovce čuče, sede po klupicama, termo akumulacionim pećima i tako razgovaraju sa klijentima. Kažem sebi…možda si isuviše strog, opusti se…

Nakon 20ak min. čekanja, dodje notar i kaže neka uđu ovi što su zakazani u 12h i gleda u nas. Opet se ježim. Za 100 EUR takse koju ću da platim, trebala bi da zna prezimena stranaka.

Da ne dužim…dva člana ugovora su me posebno zaintrigirala:

1. Prodavac se obavezuje pod punom moralnom i krivičnom odgovornošću da će izmiriti sve obaveze (poreze i sl.), ako ih do sada nije izmirio. Odmah se pitam, pa valjda postoji neki dokument, potvrda koju prodavac treba da da na uvid notaru, ili da notar na neki način proveri da li je prodavac izmirio obaveze?? Zašto mora na majke mi? Sledeća interacija razmišljanja je…baš me briga, ako i nije platio,to je bila njegova obaveza, pa neka jure njega. Možda grešim?

2. Malo dramatičnija tačka ugovora doslovce glasi: “ukoliko prodavac ne zaštiti kupca od eventualnih prava trećih lica na nepokretnosti koja je predmet ovog pravnog posla i kupac bude primoran da se iz iste iseli, prodavac neopozivo izjavljuje da će, u roku od 5 (pet) dana od dana iseljenja, izvršiti povraćaj kupcu celokupnog iznosa kupoprodajne cene u valuti u kojoj je kupoprodajna cena isplaćena, kao i da će kupcu nadoknaditi svu štetu prouzrokovanu iseljenjem.“

Pa da li je ovo moguće? Da li postoji i teoretska mogućnost da budem u prilici da moram da vratim plac? Šta ako hoću da gradim vikendicu? Da li će banka sutra prihvatiti hipoteku na ovaj plac? Šta ako banka stavi hipoteku, pa se pojavi rođak prodavca? Šta ako hoću da prodam plac? Onaj ko čita moj osnov sticanja može da se zapita “…a zašto da ja kupim ovaj plac kada može da se javi rođak inicijalnog vlasnika i traži povrat imovine??”. Pitam notara kako je to moguće. Notar kaže da je to bukvalno zakonom predviđeno!!! Pitam onda čemu služi vlasnički list? Dobijem odgovor da je to potreban, ali ne dovoljan uslov!

Dobijem i preporuku da odem u katastar i poresku upravu i prijavim transakciju. Pitam zašto to notar ne pošalje direktno u katastar i poresku upravu? Odgovor je da oni šalju, ali da ne znaju da li ovi organi prihvataju njihovu informaciju kao osnov za sprovođenje promena, pa je bolje da odem lično???

Shvatim da nemam izbora, da ne postoji drugi notar gde mogu da obavim pravni posao, da ne mogu da konsultujem mog advokata, da moram da se obuzdam, jer ako se zamerim, eto problema…

Sve i da konsultujem advokata, pa ne može on ništa da promeni bez volje notara, a notar ne bi stavio u ugovor takav tekst da tako ne misli.

Na kraju balade, zaključak je da NEMAM NIKAKVU PRAVNU SIGURNOST, da treba da mi je omogućeno da me advokat zastupa ili da notari budu na svakom koraku, pa da imam izbor. Kada bih imao izbor, ne bi pripravnice sedele po pećima!!!

Umalo da zaboravim. Dođe trenutak plaćanja naknade notaru. Vadim novac, a dobijam uputstvo da moram da idem u banku. Vratim se iz banke, pa me sačeka FISKALNI RAČUN???

Odmah pitanje, “pa kako izdajete fiskalni račun, a ne primate keš”???? Odgovor je da rade kako im se naredi.

I ne bih bio ovako “opterećen”, ali pre 10-ak godna sam dobio sertifikat ocenjivača sistema kvaliteta po seriji standarda ISO 9001, pa sam profesionalno deformisan. Mislio sam da je neko mislio o svemu ovome čime sam se susreo, ali izgleda da silno grešim.

U nadi da će na kraju ipak preovladati razum, advokatima puna podrška! I notari i advokati postoje zbog klijenata, a bojim se da su to svi prevideli.

S poštovanjem, Goran Božić

(Sa sajta www.protestadvokata.org  uz saglasnost autora)