Izbori se približavaju – za koga da glasam?

3 juna, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Slušam prepucavanja u Demokratskoj stranci – oni to zovu demokratskom raspravom, valjda u duhu naziva koji ta stranka nosi. Sad je na redu Borislav Stefanović, pre toga je bio Dragan Đilas … Ne brojim one koji su otišli – i neka su: Boris Tadić, Dušan Petrović, Vuk Jeremić … kamo sreće da su za njima pošli još neki.

      Priča se da Borislav Stefanović rastura Demokratsku stranku – Bravo! Usudio se neko da rasturi  ovaj zaparloženi debatni klub, da iskoči. Gomila se buni – traži da se raspravlja o radu i ponašanju potpredsednika Borislava Stefanovića, ne može to tako, nije demokratski, a baš nam je ovako lepo, najlakše je u gomili, ušuškani, kao baviš se politikom, a ne snosiš teret vlasti.

       “Pojedini funkcioneri Demokratske stranke traže da se na sednici Glavnog odbora raspravlja o radu i ponašanju potpredsednika Borislava Stefanovića“. Predesednik, Boris Pajtić, ne dozvoljava – da se ne kvari atmosfera pred miting u Kragujevcu, posle ćemo da vidimo. A na mitingu brojno i burno – gledalaca ko na derbiju fudbalskog prvenstva između Voždovca i Donjeg Srema. Neka, nije ni važno, imamo mi i prečih stvari – da li Borko Stefanović, radi za sebe ili stranku, pita se Gordana Čomić, domaćica Demokratske stranke, zvana – sto godina devedeset groša. Tu je odjednom i uvaženi Srđan Milivojević – ko se još seća tog lika, nekada je u Skupštini izigravao ovog današnjeg Vladimira Đukanovića …

       Kao u biciklizmu – najlakše je u grupi, a ako neko povuče napred, grupa sve čini da ga stigne i vrati u grupu. Pokušao Đilas, grupa ga stigla i makla na začelje, pa on odustao – sada se bavi pametnijim poslom. Nije to u tradiciji demokratske stranke, treba najpre videti sa mladim Mićunovićem, predsednikom političkog aktiva stranke ili kako se to već zove, pa doneti odluku – demokratski. A ako neko treba i da pokuša beg, ima zaslužnijih od Borka, na njega još nije došao red. I o tome ćemo odlučiti demokratski – na primer Šutanovac, i on hteo nešto da se buni, još pre Borka, pa se vratio u grupu i sad kao disciplinovan član sedi u Skupštini, krcka poslaničku platu i čeka svoj trenutak, da iskoči, demokratski.

       Puna nam usta demokratije – šta to beše? I Koštuničin DSS je bio demokratski pa ih sada nigde nema – ni njega ni stranke. I Tadić je bio demokrata, sprovodio apsolutnu demokratiju dok je bio na vlasti – šta god to značilo, pa kad je izgubio na izborima, ostavio za sobom tu lepotu i osnovao još bolju demokratiju, sa kojom ide okolo i nudi se, ali ga niko neće, ima naprednijih od njih – Radikali, Dveri, Naši …

       A što se Borka Stefanovića tiče, vidim da ga podržava i Jovo Bakić, što nije loše ni kao primer uspavanoj inteligenciji, ali mi se ne dopada kad ga porede sa Ciprasom. Borko, izjasni se da znamo za koga da glasamo.

Dragiša Čolić, 03.06.2015.