Jajare!

april 7, 2018 u rubrici Opančarski dnevnik 2017

Kad u selu kažu za nekog da je jajara, onda se pod tim podrazumeva lopov najniže vrste – onaj što krade jaja ispod kokošaka, koje naravno niko ne čuva. U ovoj zemlji ima i kokošaka i jaja i jajara, a osobenost ovih poslednjih je u tome što bi baš oni trebali da čuvaju to što kradu. Ima još jedna stvar koja za njih pretstavlja otežavajuću okolnost u odnosu na klasične lopove. Lopov, kad krene u akciju, napravi suvislu kombinaciju i prihvati rizik koji može da mu se desi – da zaglavi u zatvoru. Ove naše jajare ne brinu o tome – oni jednostavno uzimaju i bez nekih posebnih kombinacija i bez straha da će da zaglave u zatvoru. Oni kradu u ime naroda koji ih je izabrao da budu na poziciji koja im sve to omogućava.

Šta na primer znači odluka komisije gradskog sekretarijata u Beogradu, da od skoro million evra raspoloživih sredstava za projekte kulture u ovoj godini, 30% tih sredstava dodeli organizacijama, udruženjima i pojedincima koji su se za obavljanje kulturne delatnosti registrovali neposredno pre raspodele tih para,  ili onima koji za obavljanje kulturne delatnosti nisu ni registrovani, pa su tako ta sredstva ovi nabrojani dobili i za projekte farbanja jaja ili za proslavu svog sopstvenog kultrnog jubileja.

Nisam iz sveta kulture, pa ne znam ni jednog od nagrađenih kojima sam kao poreski obveznik podario ta sredstva, sem jednog jedinog izuzetka – udruženje Isidore Bjelice i njenog supruga Nebojše Pajkića je za svoj projekaat zaštite ljudskih prava iz domena ishrane dobilo 350.000 dinara! To mi dade ideju – iduće godine se prijavljujem na konkurs sa projektom zaštite ljudskih prava od klana Bjelice – počev od rodonačelnika Dimitrija, njegove ćerke Isidore, sina Lava Grigorija Pajkića, pa evo sada i od njegovog tate Nebojše. Za razliku od ove godine nagrađenih projekata ovaj  će biti apsolutno zasnovan na kulturi, što bi rekli – do jaja, jer kao što je gore pomenuto i farbanje jaja se nagrađuje. Scenario će takođe biti zasnovan na aktuelnim događanjima, a inspirisan sam onim vicom  kad su anketari došli u selo da prave anketu o seksualnom životu meštana. Anketiraju jednog starca, a on krene – jebe me suša, jebe me poplava, jebu me porezi, jebe me država … Snajka ga prekide rečima – Tata, ne pitaju oni za to, pitaju o tvom seksualnom životu. Na to se starac okrete i reče – Ja snajo pričam ko mene jebe, a ti kad dođeš na red pričaj ko tebe jebe.

Eto čega se ja plašim – šta ako Bjelice uzmu i ono što se reklamira na javnom servisu – Potencijal forte.

Dragiša Čolić, 7.4.2018.