Jedino budale iz sopstvenih redova mogu da okončaju Vučićevu vladavinu

27 maja, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Da, ovo je vladavina a ne vlast. Nisam pogrešio. Najnovije ankete o rejtingu stranaka pokazuju da vladajuća SNS stranka uživa podršku 50% biračkog tela, da su radikali od dolaska Šešelja u novembru prošle godine već nakupili podršku 6,8% birača – pretekli su Demokratsku stranku koja ima svega 6,1%, da Dveri sa DSS-om imaju 6,6%, da SPS sa PUPS-om i Jedinstvenom Srbijom ima 12% … Sve su to u suštini stranke istog porekla, kojima su puna usta patriotizma, više verbalnog nego suštinskog, čije posledice i danas osećamo. I ništa ne smeta što tu ima i stranaka krajnje desnice – radikali i dveri, i klasične levice – SPS. Svi bi oni opet sutra mogli svako sa svakim samo da budu deo vlasti.

       U takvoj situaciji od onoga što se nekada zvala opozicija ili demokratski blok ili DOS ne ostade ništa, bar za duži vremenski period, tako da će narod i dalje slušati vođu o tome kako nam toliko dobro ide da mu je prosto neprijatno da to kaže – ispašće da se hvali, penzioneri će i dalje slušati kako će im od naredne godine penzije biti više nego ikad … pa tako srećni i zadovoljni – ono što se zove narod, će sesti kraj televizora i petkom, u celovečernjem programu, do neka doba iza pola noći, gledati program namenjen deci – Pinkove zvezdice, njih par stotina koji su posle par meseci takmičenja ušli u završno takmičenje, a čije je pevanje propraćeno komentarima razduševljenog žirija koji ne može da se odluči ko je od koga bolji, pa svima od njih podeli petice da bi potom ta deca od ponoći ponovo pevala „u baražu“ kako bi petočlani žiri sastavljen od vrsnih polutana zabavne i ostale muzike mogao da se odluči ko je od njih deset koji su ovo veče pevali ipak bio gori od najboljih i ispao iz daljeg takmičenja. Kod takve produkcije ne moramo da brinemo za Evrosong bar u narednih pola veka koliko se procenjuje da bi ove zvezdice – Pinkove a naše, mogle da traju.

       Subotom uveče – ono što se zove narod, hrli da sedne ispred televizora i gleda to isto ali sada u izvođenju onih pravih zvezda i to na dva napopularnija takmičenja, na dve najpopularnije televizije – Pinkove zvezde i Grandove zvezde. – Pa ljudi moji kako je ovo dobro, uzvikuje glavni producent ovih emisija Saša Popović, zvani Sale, koji je ove emisije i smislio i organizovao i produkovao i to na obe televizije – i na Pinku i na Prvoj.

       Po završetku ovih takmičenja, radnom i neradnom narodu se više i ne spava – seli se na Hepi televiziju da gleda „Parove“, smeštene u velelepnu vilu ili stan istih gabarita – šta li je, i video ko koga tamo j… – Joj što je ovde lepo, reče jedna od učesnica prilikom svečane promocije uvođenja parova, koju su kako se kasnije ispostavilo doveli direktno iz Padinske skele …

       Nedeljom popodne, narodno veselje na Prvoj – opet u izvođenju nenadmašnog Saše Popovića, zvanog Sale, a uz učešće onih koji su se prethodne noći kvalifikovali za dalje takmičenje i ostalih znanih i neznanih Grandovih zvezda, dok je sreda uveče rezervisana za vanredna izdanja ovih glamuroznih emisija, pod nazivom – Special, na obe televizije …

       Deviza – Hleba i igara, je na delu. Igara je na pretek, a ima i za hleb – hleb „Sava“ ne sme da poskupi više od …. država se pobrinula za to … Udri brigu na veselje, gde ćemo večeras –  Zvezde granda, Pinkove zvezde ili Parove …

       I šta se drugo i može očekivati od ovog sluđenog naroda, do i dalje da glasa za vođu. Jurimo dvotrećinsku većinu u Skupštini radi promene Ustava i političkog sistema. Već smo odredili i ličnost koja  će voditi ove akcije – to je onaj veseli bimboje što se vozi vazduhoplohovom. A pomagaće mu onaj keramičar „telepronter“ ili onaj bivši kondukter zvani „Mortadela“ (po njegovom spelingu imena šefa italijanske države Serđa Matarele) u ulozi zamenika Predsednika skupštine, koji bi, ne daj Bože, da se nešto desi Tomi Nikoliću za vreme studijskih putovanja Maje Gojković po inostranstvu, i vodio ovu zemlju.

       Jedina nada su biudale iz sopstvenih redova vladajuće koalicije. Kojoj mudroj glavi je palo na pamet da kod ovako jasne i komforne prednosti organizuje batinaške grupe naoružane omiljenim navijačkim  rekvizitima – metalne štangle i bezbol palice, koje kruže Srbijom i koriguju izborne rezultate na lokalnom nivou. Poslednji od takvih događaja desio se u Velikoj Plani, nakon pobede koalicije DS – DSS u tom mestu. Da skratim priču – pobednici su prebijeni od strane pomenutih batinaških odreda koji kruže Srbijom, pa su za organizaciju tog huliganskog performansa optužili vladajuću Srpsku Naprednu stranku.

       A onda ono zbog čega ovo i pišem – uobičajeni demanti za hitan odgovor uvek spremne ekipe SNS-a, pre bilo kakvog prethodnog ispitvanja šta se tamo zapravo i desilo – na optužbe da ista grupa batinaša režima kruži Srbijom, saopštava „da su braća Ješić (DS) poznati po tome što ljudima razbijaju glave, kidnapuju ih i zatvaraju, i koji, ne samo da su više puta viđeni u društvu Bojana Pajtića, šefa kriminalnog režima u Vojvodini, već je jedan od njih Goran Ješić i potpredsednik DC.“  I dalje: Razumljivo je da je Bojan Pajtić u panici zbog krivične odgovornosti, jer je pokrao celu Vojvodinu, a građanima je odavno jasno da Pajtić nema šta da im ponudi, osim politike krađe narodnih para, mržnje, laži i podmetačina.“ Sledi pitanje Bojanu Pajtiću šta je posao predsednika Vlade Vojvodine – da bude na svom radnom mestu u Banovini i radi nešto u korist građana Vojvodine, ili da „brutalno laže“ na konferenciji za novinare u Beogradu.

       Šta reći na ovakvo saopštenje stranke koja vodi ovu zenlju? Kakve veze ima ovo saopštenje sa knkretnom optužbom za batinaški prepad u Velikoj Plani, koji se, uzgred rečeno, u ovom saopštenju ni jednom rečju i ne spominje! Ako su braća Ješići poznati razbijači glava, šta radi ova vlast – koju drži SNS? Ako je Bojan Pajtić pokrao Vojvodinu, kako ga ova vlast, koju vodi SNS, drži na slobodi? Šta reći povodom navoda da se Pajtić i Ješič, predsednik i potpredsednik DS viđaju zajedno, ili na domišljatost da predsednik DS-a drži konferencije za novinare umesto da sedi na svom radnom mestu u „Banovini“ i radi nešto u korist građana Vojvodine!

       I na kraju, ono najvažnije – koga to ova vlast angažuje da u njeno ime piše ovakva saopštenja? – Svaka bi budala mogla da bude mudrac, ali neće – zato je budala. Ovo poslednje se odnosi na one koji su angažovali one batinaše i ove pisce. Ali, ko zna zašto je to dobro – možda će i ovaj narod to jednog dana shvatiti. To nam je jedina šansa.

Dragiša Čolić, 27.05.2015.