Jedna vest i jedno objašnjenje – ostalo su pitanja (to whom it may concern – onome koga se smatra)

26 januara, 2017 u rubrici Opančarski dnevnik

Kako javljaju mediji, Marko Jablanović, rođeni brat Aleksandra Jablanovića, državnog sekretara u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, uhapšen je pre neki dan – 20. Januara ove godine, u vozilu Vlade Republike Srbije zbog dilovanja heroina. To je vest.

„Nema tu nikakve tajne. Angažovao sam vozača da se nađemo na pola puta, u Kragujevcu, da mi donese torbu s dokumentima koju sam zaboravio i čiste stvari, pošto ja u Beogradu radim, a supruga mi je u Leposaviću. Međutim, moja snaja je u međuvremenu imala zdravstvenih problema i krenula je s mojim vozačem kod lekara, jer je ona iz Kragujevca i tamo ima karton. S njom je pošao i moj brat, a ja za to nisam ni znao. Meni je vozač u Kragujevcu predao moje stvari koje mi je poneo, a u povratku ka Kosovu zaustavila ih je policija, kada je moj brat i priveden”. To je odgovor (“Kurir” 25.01.2017).

U jbt! Ovaj će daleko da dogura, a tek je odskora u Vladi. Ne prepisuje od svog šefa Vulina, već direktno od Vučića – Pitao sam Lončara za tu fotografiju i on mi je rekao da je operisao oca jednog od članova zemunskog klana, oni bili zadovoljni, popili piće u kafiću … zagrlio se sa šefom i tako to. Ako mi policija i tužilaštvo jave nešto drugo …. a oni mu ne javljaju. Juče Olja Bećković u svojoj kolumni u “Blicu” reče da Vučić prepisuje od Nebojše Krstića. Očekujem da se Nebojša Krstić oglasi i povodom kosovskih (ne Kočićevih) jablanova koji su junaci ove priče.

Bio bih neozbiljniji od Jablana – Državnog sekretara, kad bih mu postavljao pitanja u vezi ovog objašnjenja, onako kako se to na sudu radi, pa da se posvetimo ozbiljnijim pitanjima:

Prema članu 87, stav 1. Krivičnog zakonika , mera bezbednosti oduzimanja predmeta može se odrediti u pogledu predmeta koji je upotrebljen za izvršenje krivičnog dela. – Hoće li automobil Vlade Srbije koji je u konkretnom slučaju bio upotrebljen za dilovanje heroinom biti oduzet po tom osnovu?

Doduše, u nastavku ove zakonske odredbe stoji i:

„kad postoji opasnost da će se određeni predmet ponovo upotrebiti za izvršenje krivičnog dela, ili kad je radi zaštite opšte bezbednosti ili iz moralnih razloga oduzimanje predmeta neophodno”,

što po meni ne bi bila smetnja takvoj odluci, jer reputacija Jablanovića na Kosovu, odakle su poreklom, je neupitna. Prema pisanju „Blica“ od 25. Januara

„Porodica Jablanović je više godina u vlasti, ali je prati ozbiljan okršaj sa zakonima kako u centralnoj Srbiji tako i na Kosovu. Marko Jablanović hapšen je nekoliko puta na Kosovu za nasilje i nošenje oružja … Euleks ga ima na mapi dilera, tj. ima podatke da preprodaje narkotike poslednje tri godine“.

A stariji brat, državni sekretar Aleksandar Jablanović, onaj što je slao Vladino vozilo da mu donese čist veš i torbu sa dokumentima sa Kosova,

„posle epizode u Prištini na mestu Ministra za povratak, otišao je iz kosovske vlade pa je u Nemanjinoj 11 sada na funkciji državnog sekretara u Vulinovom ministarstvu. Na Kosovu se tereti za preprodaju bele tehnike, kao i kartica Mobilne telefonije Srbije. U kosovskoj policiji čeka ga poziv za utaju poreza, koji se, međutim, ne uručuje jer je državni sekretar u Beogradu. On je u Vulinovom pokretu Socijalista (PSS) u vrhu strannke, to jest, u predsedništvu stranke“.

Otac Dragan je član PSS i gradonačelnik Leposavića u okviru kosovskog sistema. Tamošnjim Srbima poznat je po veoma bliskom odnosu sa premijerom Kosova Isom Mustafom.“

I ko onda, kod takvih „referenci“, da ne posumnja da bi državni sekretar Jablanović mogao ponovo da pošalje državno vozilo na Kosovo po čist veš, da snaju neće nešto ponovo da zaboli – a karton joj u Kragujevcu, da Marko Jablanović neće ponovo poći u njenoj pratnji i poneti usput malo heroina za dillovanje, a na Kosovu ga Bogu hvala ima, tek toliko da ne ide fraj, te da se potom tim istim kolima vrati na Kosovo, a potom odatle kola mogu i za Beograd – sve zbog torbe sa dokumentima i čistog veša. A ako ni ovi razlozi nisu dovoljni, onda iz ona dva preostala trazloga – radi zaštite opšte bezbednosti ili iz moralnih razloga.

A onako usput i pitanje – zašto Marko Jablanović, koji je uhapšen na teritoriji opštine Kraljevo, nije priveden u policijski pritvor te opštine, već u policiju opštine Starog grada u Beogradu?

Ima tu i važnijih pitanja – koji su to kadrovski kriterijumi za vršenje „srpske vlasti na Kosovu“ koja, pretpostavljam, vrši distribuciju i silnih para koje ova jadna Srbija svakodnevno odvaja i tamo šalje. Biće da su isti kao i za dobijanje funkcija u Vladi i oko Vlade ovde – o Lončaru je već bilo reči, o novom direktoru EPS, donedavnom vlasniku pečenjare se ovih dana priča zbog naprasno uvećanih računa za struju, o ministrima odbrane – najpre keramičaru, a zatim vozaču, o potpredsedniku Skupštine, bivšem kondukteru …. se pričalo i pričaće se, a ako je tako onda ne iznenađuje ni vest da Aleksandar Jablanović, glavni junak ove priče, direktno sa mesta Ministra za povratak Srba na Kosovo u kosovskoj vladi, bude postavljen na mesto državnog sekretara u Vladi Srbije, toliko brzo da ni problem čistog veša – šta god to značilo, nije stigao da reši. Dovoljno je da budeš član predsedništva jedne od stranaka koje formiraju vlast.

Da se vratim na naslov – ima li u ovoj državi nekog „koga se ovo smatra“.

Dragiša Čolić, 26.01.2017.