Još malo o sportu

19 maja, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Ovog puta je o košarci reč, sportu u kome smo nekada dosegli svetsku slavu, pa nas onda jedno vreme nigde nije bilo, da bismo na prethodnom svetskom prvenstvu osvojenim drugim mestom zapretili povratkom na staru slavu, a potom opet vučemo poteze protiv toga. No tu je, za razliku od onog prethodnog priloga, kolektivna svest u pitanju, a mi tu po pravilu imamo probleme.

       U ovom sportu, za razliku od fudbalera, u reptrezentaciji imamo dosta “domaćih” košarkaša – onih što igraju ovde u zemlji. A njihove radne obaveze su sledeće: početkom jeseni počinje regionalno takmičenje, ABA liga, u kome učestvuju svi naši klubovi od kojih se očekuje da daju igrače za reprezentaciju. Ova liga broji 14 klubova, igra se dvokružno, što znači – 26 utakmica. Po završetku tog ligaškog dela, prva četiri kluba (ove godine su to bili i Zvezda i Partizan) igraju tzv. plej of, u kome treba odigrati još 3 – 5 utakmica u po dve serije (jednom u polufinalu i drugi put u finalu), što znači novih 6 – 10 utakmica (ove godine ih je bilo 9). U domaće takmičenje spadaju i kup utakmice – još po 3 utakmice. Dakle u domaćem takmičenju – do sada, ima već 39 utakmica.

       Paralelno sa tim bar jedan od naših vrhunskih klubova igra utakmice evro lige u kome učestvuje 24 evropska kluba podeljenih u četiri grupe od po 6 klubova. Pošto se igra dvokružno i tu, u toj fazi, treba odigrati 10 utakmica. Prva četiri iz svake grupe – naš predstavnik je ove godine prošao tu fazu i plasirao se u “last 16” od kojih se potom prave dve grupe od po 8 klubova, koji igraju međusobno, opet dvokružno, što znači još 14 utakmica (ako se ne plasiraš u “last 16”, nastavljaš takmičenje u evtro kupu koji se igra po istom principu, tako da se tu ništa ne menja na stvari). Po dva prvoplasirana iz obe grupe idu na “fajnal 4” gde se igraju još po 2 utakmice. Dakle u ovom takmičenju treba odigrati još 27 utakmica.

       Ni tu nije kraj – nastavlja se domaće prvenstvo sa 8 učesnika, značajno po tome što prva 3 ili 4 kluba (zavisno od osvojene kvote u prethodnom prvenstvu) učestvuju u narednom regionalnom takmičenju – ABA ligi. Igra se dvokružno, što znači još 14 utakmica.

       E ako se mislili da je tu kraj – nije! Nije nam dovoljno da redosled timova bude na osnovu toga određen, već prva 4 kluba i ovde igraju “fajnal 4”, što znači još po 6 – 10 utakmica.

       Ako sam vas zamorio pomoćiću vam u sabiranju – košarkaši koji pretenduju da igraju za reprezentaciju Srbije, treba da u periodu od oktobra do juna odigraju po 90 utakmica, što znači za 8 meseci ili 240 dana, u proseku, na svakih 3,5 dana po jednu utakmicu, koje se igraju širom Evrope, bivše Jugoslavije i Srbije. Aman ljudi, pa zar nam je bilo potrebno još i tih deset utakmica domaćeg “fajnal fora”!? Ogadićete košarku ne samo gledaocima već i igračima. Zvezda i Partizan su u ovoj sezoni već odigrali 8 međusobnih utakmica, a treba da odigraju jo 6 (jednu u ligaškom delu i 3 – 5 u domaćem plej ofu). Zar je to neophodno!

       A na kraju dana – selektor već nagoveštava poziv potencijalnim reprezentativcima za naredno evropsko prvenstvo koje počinje u Septembru, na dvomesečne pripreme. Pa ko će to da izdrži. A to Evropsko prvenstvo nam je važno, jer se na njemu određuju učesnici za narednu olimpijadu koja se odžava u Brazilu, sa koje ne smemo da izostanemo.

Dragiša Čolić, 19.05.2015.