Jupiter je odabrao žrtvu

9 juna, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       Jupiter je bio najveći bog u Rimskom carstvu. Njemu su, po tradiciji prinošene žrtve, najčešće stoka, i to ona najkrupnija, obično vo, mada ima zapisa da su to ponekad bili i ljudi, što u priči koja sledi nema nekog značaja – vo ili čovek, na isto izađe. U našem slučaju uloga vola/čoveka zapala je Sinišu Malog, gradonačelnika Beograda, koji se ponudio za žrtvu, što je Jupiter prihvatio, kažu pod uslovom da ode direktno u raj okružen sa 24 device.

       Niko nije tipovao na njega jer je Mali još 29. aprila izjavio da grad Beograd nema nikakve veze sa fantomskim rušenjem Savamale, što je potvrdio i par dana kasnije ekskluzivnom izjavom: – Nisam se ni raspitivao o tome, s obzirom da se ne mešam u rad nadležnih organa koji se bave time. Ono što je meni važno,  a to sam to već nekoliko puta rekao, niti grad Beograd, niti bilo koja institucija grada Beograda nije u tome učestvovala.

       No, Jupiter ne bi bio Jupiter kad ne bi i taj zamršeni slučaj rešio, a svoje otkriće saopštio je sinoć u večernjem dnevniku RTS-a – Za rušenje Savamale odgovoran je vrh beogradske vlasti! Time su svi bili iznenađeni jer se u javnosti za tu ulogu najbolje kotirao Nebojša iz Beograda, pogotovu posle izjava da je sva ta frka bez veze i da se time samo skreće pažnja javnosti sa mnogo važnijih pitanja obnove i izgradnje koja je upravo u toku. Time je doveo je u zabludu i samog Jupitera koji je tih dana pod uticajem takve izjave saopštio podanicima – Srušeni su bespravni objekti, niko nije povređen, ne vidim smisao svega!

       Bilo kako bilo, Jupiter je shvatio i presudio. Ostala je samo dilema – šta će biti sa Nebojšom iz Beograda koji, kao što je poznato, komanduje i policijskim legijama koje po nečijem nalogu nisu intervenisale za vreme akcije rušenja Savamale. Kakav je to komandant legionara kome je Mali Siniša mogao jednostavno da naredi – Nemoj da se mešaš!

       Građanstvo je bilo zatečeno ovakvim razvojem događaja, pa je RTS u istom dnevniku učinio napor da ga prosvetli – doveli su u studio Vladimira Vuletića, svog novoizabranog predsednika Upravnog odbora, po profesiji sociologa, profesora, koji je objasnio da je jako važno što je slučaj Savamale rešen pre formiranja nove vlade, tako da ona odmah po formiranju može da bude orijentisana prema ključnim stvarima za građane, a ne da se bavi ovakvim trivijalnostima koje su kod dela građana počele da  stvaraju utisak da živimo u zemlji koja je nesigurna, gde ljudi preko noći mogu da rade stvari koje su inače u nadležnosti države. Pokazalo se, međutim, da to nije moguće, da u Srbiji postoje zakoni, da se oni poštuju i, što je još važnije – pronađen je epicentar takvih pojava, što je novost u političkom životu Srbije. U pitanju su neke nove poruke i novi vetrovi koji duvaju – niko nije zaštićen ako pravi prekršaje, nadahnuto je objasnio ovaj uvaženi professor.

       Moram da priznam da je sada i meni posle ovakvog objašnjenja pao kamen sa srca, jer sam eto, priznajem, ispostavilo se neopravdano, i ja bio deo one zabludele javnosti koja je smatrala da je u ovoj zemlji sve moguće.

       A drago mi je i zbog RTS-a koji je u ovom slučaju odigrao ulogu “Politike”.

Dragiša Čolić, 09.06.2016.