Justicija, pa iz Valjeva

22 marta, 2013 u rubrici Kolumne

Justicija je rimska boginja pravde i pravednosti i ona je, po predanju, sudila zatvorenih očiju, jer pravda je za sve jednaka. Valjevska Justicija, za svaki slučaj, sudi otvorenih očiju – da ne pogreši.

Zdravko Pavlović, osamdesetšestogodišnji zemljoradnik iz sela Brezovice kod Uba, nedavno je odslužio petodnevnu kaznu zatvora, koja mu je određena kao zamena za novčanu kaznu od 5.000,00 Dinara izrečenu od strane Prekršajnog suda u Valjevu, a po prijavi komunalnog inspektora zbog neuređenog rastinja pored svog imanja. Zdravko je inače ugledni starac, nikad kažnjavan, u više navrata porotnik u sudu, član seoskog mirovnog veća. Sad ga je vreme malo pregazilo, nije se nešto osećao dobro, pa nije stigao da sredi to rastinje, a Justicijini potomci iz Valjeva su neumoljivi.  Zdravko se potom snašao, pomogli mu neki ljudi da sredi to rastinje, ali mu niko nije pomogao i da plati kaznu koju mu je Sud izrekao, pa je ovaj prestupnik završio iza rešetaka, jer zakon je zakon!

Vuk Tufegdžić je još ugledniji građanin, poznat širom zemlje, a ne samo u Valjevu. Proslavio se kao vojni istražni sudija koji je brzo i efikasno završio istragu o smrti gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u Topčideru 2004. godine – nešto su se posvađali pa se međusobno poubijali.

Priliku da se ponovo istakne dobio je dve godine kasnije suprotstavivši se patroli saobraćajne policije koja ga, već opšte poznatog, nije adekvatno ispoštovala, pa je revoltiran time skinuo gaće i pokazao im svoj polni organ, kao znak raspoznavanja. Međutim, policajci ko policajci – nisu prikazanim bili fascinirani, pa su protiv njega podneli krivičnu prijavu. Za razliku od njih, Sud u Mionici je bio zadovoljan izvedenim dokazima pa ga je osudio na kaznu od 360 sati društveno korisnog rada, a tu kaznu je potom potvrdio i Apelacioni sud, pa je ona postala i pravosnažna.

Našem Vučini ni to nije bilo dovoljno. Pošto u poznatoj reformi pravosuđa nije bio reizabran, rešio je da se okuša u advokaturi. Prećutao je da je osuđen i registrovao se u Advokatskoj komori Beograda. Tako je advokatura dobila još jednog parekselans advokata.

Međutim, neko je provalio da on nije odradio kaznu na koju je osuđen, pa je tako ovih dana izbila nova afera. Vuk se brani da kaznu nije izdržao, jer ga niko nije pozvao na izdržavanje kazne. Opštinski sud u Valjevu – nadležan za sprovođenje izvršenja izrečene kazne, kaže da u njegovoj evidenciji ta kazna i ne postoji. Upućuju na poštu, koja opet tvrdi, da su oni valjevskom sudu dostavili presudu, ali nemaju načina da to i dokažu, jer takve dokaze čuvaju samo pet godina …. Svi znaju da je presuda doneta, da je postala pravosnažna i da se takva presuda po zakonu mora i izvršiti, ali nemaju načina da to i dokažu. U međuvremenu, građanin Tufegdžić dela i dalje. Justicija je zbunjena.

 DC, 21.03.2013.