KAKO JE POČELO – KO JE OVDE LUD? (odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA) – Nastavak 22

12 aprila, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Ne kažem da je ono samoupravljanje bilo idealno. Bilo je i tu svakojakih gluposti. Bio sam direktor u tom periodu i znam koliko smo kukali na to. Ali bilo je i nekakve kontrole. Vraga sam ja mogao da radim šta hoću. Uvek se na Radničkom savetu nađe neki profesionalni samoupravljač, pa kad krene – ne može to, druže direktore, tako.

       Znate onaj vic o kladanjskoj vodi. Za mlađe generacije koje se toga ne sećaju, to je bilo nešto kao sada vijagra. Pronašli u Kladnju „mušku vodu“ i počeli da je prodaju u flašama. Uđe čovek u radnju i kaže: „Dajte mi sto grama muške vode.“ „Imamo samo pakovanje od litar“, kaže mu prodavac. Ovaj se zainatio, hoće samo sto grama i ne više. „Pa dobro, čoveče, evo vam litar, platite sto grama, ali vas molim da mi kažete zašto baš samo sto grama.“ „Ma nije stvar u parama“, kaže čovek. „Idem na sednicu Radničkog saveta. Neću da ih jebem, hoću samo da ih podjebavam.“ Izvinjavam se dragim čitaocima Romana, ali dosta je takvih pojava bilo.

       Mislili smo tada, bez obzira na to koliko smo i mi direktori morali da se kunemo u samoupravljanje, da od toga nema veće gluposti. Vraga, našoj domišljatosti nema kraja. Ukinuli smo preko noći samoupravljanje, ostavili bez hleba mnoge zaslužne partijske radnike koji su po skraćenom kursu završavali ne samo fakultete već i doktorirali na temama samoupravljanja, odbranu i zaštitu i sl. Strah me je da se i ti kadrovi ne odliju u inostranstvo i predaju svu vlast novokomponovanim direktorima. Ima ih, doduše, i starih, ali to su provereni kadrovi koji mogu da igraju za svaki tim. I ovi se zdušno primili – preuzeli neograničenu vlast. Kažu, opet, tako je i na Zapadu.

       Nema gore kombinacije no dati nekome neograničenu vlast – da gazduje tuđim. Tačno je da direktori na Zapadu imaju poslovni mandat. Moguće su dve kombinacije. Ili si, ako se smatraš dovoljno poslovno sposobnim, sam direktor, ali na svome, pa nisi lud da proćerdaš ono što si sam stvorio, ili ti je od dede ostalo. Ili, što je češća pojava, vlasnici kapitala kupe, baš tako, dobrog direktora da u njihovo ime vodi posao i da im donese profit. Ako ne daje golove, hitno ga maknu i kupe drugog, ko u fudbalu. Kod nas je to samo delimično tako. U fudbalu može, u poslu ne može. Kadrovi moraju da budu dugogodišnji, partijski i provereni. Ne dopada mi se ovo što pišem. Roman počinje da mi poprima tragičnu formu, a lepo sam u početku počeo da se zajebavam.

Nastaviće se …