KAKO JE POČELO – KO JE OVDE LUD? (odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA) – Nastavak 24

15 aprila, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

       Da vam kažem kako se još postajalo – odan. Ne znam kako je danas. Kad sam bio mali, mislio sam da je najvažnije da nešto ne zabrljaš. Ma jok, nema veze. To je tek šansa. Što gore, to bolje. Zabrljaš nešto, a onda odeš skrušeno kod gazde. Priznaš sve lepo, eto desilo se, neću više nikad. On te žestoko izgrdi, kako i dolikuje, i na kraju ti kaže – dobro, videću šta mogu da uradim. Važno je da ne zaglaviš u zatvor. Onda ti to srede, ali od tada ima da budeš odan. Ako se zaboraviš, uvek stvar može da se aktivira. Takvi bi postajali najodaniji kadrovi.

* * *

       Što reče pokojni Zoran Radmilović u Radovanu, mnogo serem. Da vam ispričam još jedan vic. Star je, sigurno ga znate, ali dobar. I to je bilo u Rusiji, mi nemamo Sibir. Poslali čoveka u Sibir, a on zna, čuo je da se priča, da odande baš ne može svašta da se piše. Zato se na polasku dogovori sa prijateljem: kada ti pišem običnim mastilom, plavim, to je tako, a kada pišem crvenim mastilom – sve je suprotno. Dobije prijatelj pismo – divota i krasota, prosto čovek da se dobrovoljno prijavi da ga tamo pošalju. Gleda, ne može da se načudi – mastilo plavo, obično. Tako začuđen primeti na kraju: dragi prijatelju, ovde svega ima, sem crvenog mastila.

       Kod nas svega ima, i crvenog mastila. I zato ja moj Roman pišem tim mastilom. Za svaki slučaj.

* * *

       Bolje da idem malo na privredu. Tu se, ipak, bolje snalazim, nikad i nisam bio neki političar. Ajde najpre o onome što nam je najrazvijenije, a kažu da je jako važno – o privrednim komorama. Dajte mi jednog ozbiljnog poslovnog čoveka koji će da kaže da nam je sistem privrednih komora koristan. Tvrdim da imamo daleko više zaposlenih u privrednim komorama, Saveznoj, republičkim, regionalnim, gradskim, strukovnim, predstavništvima privrednih komora u inostranstvu i dr., nego sve razvijene zemlje Zapada zajedno, na hiljade. Siroti London ima u svojoj privrednoj komori samo jedanaest zaposlenih. A znate zašto. Zato što tamo komora prodaje svoje usluge. Pa, ako smatraš da je korisno to što oni rade, ti se učlaniš i platiš. Kod nas su usluge besplatne. Jedino što postoji obavezni doprinos za rad privrednih komora i to je jedini propis koji nikad ne kasni. Pogledajte bilo koji „Službeni list“ broj 1, nije važno od koje godine, Jugoslavije, Republike ili grada – odluke o utvrđivanju obavezne stope doprinosa za rad privredne komore, te i te. Pogledajte u kojim velelepnim zgradama rade hiljade zaposlenih u privrednim komorama. Kad bi se to pretvorilo u hotele A kategorije, pare bismo zaradili.

Nastaviće se …