KAKO JE POČELO – KO JE OVDE LUD? (odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA) – Nastavak 32

24 aprila, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Ipak, kruna sezone bio je Kongres JUL-a u Sava centru. Na nekoliko dana pre tog veličanstvenog događaja, deo specijalne policije je povučen sa Kosova da pruži odgovarajuće obezbeđenje delegatima. Vlasnici zakupljenog poslovnog prostora u Sava centru dobrovoljno su zaposlene poslali da koriste deo kolektivnog godišnjeg odmora – shvataju i oni svu dobrobit od ove opšte koristi. Grad je bio svečano ukrašen prigodnim posterima, na kojima je bilo puno cveća,  crvenih ruža najviše. To predsednica voli. A izgleda i onaj brka, Ljubiša Ristić. Kažu, nekad bio režiser, pa kad mu je Kusturica pokrao teme, on otišao u političare. Kad nekog majka rodi sposobnog, on je sposoban na sve.

       Na posterima je pisalo „JUL u julu“. Međutim bilo je i negativnih pojava. Neko je, koja prostota, pored onoga – JUL u julu, crnim masnim sprejom dopisao: „A Srbija u kurcu“. Bilo je, nažalost, i većih prostota i takvim pojavama bi se energično moralo stati na put. Na jednom od takvih grafita, duž dugog zida kud se uz Čukaričku padinu ide prema Žarkovu, do skoro je pisalo: „Slobo, jebeš li ti još nekog sem nas“.

       Nečuveno! U moje vreme, dok je matori bio živ, tako nešto bilo bi nezamislivo. Imali smo Leka za te stvari. Međutim, za svakog Leka, ima leka. Zakukurikao je pre vremena. Kad je umislio da je došlo vreme da kresne i matorog, ovaj ga je na Brionskom hepeningu, 1966. godine, preduhitrio – i sada još uvek osećamo posledice toga.

Nastaviće se …