KAKO JE POČELO – KO JE OVDE LUD? (odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA) – Nastavak 42

4 maja, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Danas se desio jedan divan događaj. Postali smo prvaci sveta u košarci. Da ne opisujem uzbuđenja igre. Ostaviću to Dobrosavu Gajiću, Slobodanu Šarencu (onom drugom, ne direktoru „Inexa“) i ostalim stručnjacima. Završna slika je bila veličanstvena.  Događaj iz Atine direktno je prenosila Evrovizija. U dvorani preko 20.000 ljudi. Na pobedničkom postolju: Jugoslavija u sredini, desno Rusi, levo Amerikanci. Pozdravljaju jugoslovensku zastavu uz zvuke naše himne. Bravo, momci! Bože, daj nam još ovakvih događaja. Potrebno je to ovom narodu. Imamo mi kvaliteta, ne samo u sportu. Ne moramo da budemo prvaci sveta, ali bar da budemo deo tog sveta, ponovo.

       Prekrasnu sliku kvare reporteri RTS-a. U euforiji nenadanog oduševljenja najpre prozivaju najzaslužnije. Ambasador Jugoslavije u Atini, pa ministar za sport i omladinu Zoran Anđelković, ako sam dobro upamtio. Koji je sad pa taj. Odavno pratim sport, ali takvog se ne sećam. Mora da je neki od odanih, ne mari naučiće i o sportu. U međuvremenu može da uzme za pomoćnika i nekog sportistu. Zar moraju Tomići i ministra za sport da nam biraju. Dajte nam bar ovu noć. Sutra ćemo opet vas da slušamo.

       U Jugoslaviji erupcija spontanog oduševljenja. Narod izašao na ulice, najviše omladina. Ministar u Atini sa sportistima, a omladina u Beogradu na ulicama. Bolje da je ovde ostao sa njima. Sportisti bi i bez njega osvojili zlatnu medalju.

       Javljaju se reporteri iz svih krajeva zemlje i građani. Studio B emituje uživo nemontirane snimke sa ulica. Nažalost, ima i ružnih slika. Deo omladine (bože, želim da je to samo manji deo), u silnom oduševljenju pajserima razbija velike ulične frižidere sa sladoledom, lupa i prazni kioske, ne dopadaju im se. Prema izveštajima koji pristižu demolirana su i jedna kola hitne pomoći, autobus GSP-a … Reporter u studiju je kompletno smotan. Očigledno se ne snalazi. Upozorava građanstvo „da se na ulicama veseli, ali da ne radi neke druge stvari“. Ova noć je totalno luda. Šta će da bude kad se probudimo.

Nastaviće se …