Kičeraj – do jaja!

27 jula, 2015 u rubrici Opančarski dnevnik

       Da li je Vučić trebao da ide u Srebrenicu? Trebao je. Da li je ono što mu se tamo dešavalo bilo nedopustivo i težak politički blam za organizatore pomena. Jeste! Da li je Vučić pogrešio što je potom pozvao kompletno predsedništvo Bosne i Hercegovine da posete Beograd. Ne, bio je to dobar potez.

       Da li je program koji je predsedništvu Bosne i Hercegovine bio priređen u Beogradu bio primeren razlozima koji su bili povod pozivu. Nije.

       Trebalo je – za razliku od doživljenog u Srebrenici, organizovati dostojanstven susret posvećen razgovorima o dešavanjima u regionu. Ono što se desilo u Srebrenici bio je neponovljiv šlagvort za takve razgovore. To ne znači da je to trebala da bude tema. Ima i mnogo drugih pitanja o kojima je moglo da se razgovara – uz sve mere najvišeg obezbeđenja, dakako!

       Umesto toga priređen je vašar – spontana šetnja Knez Mihajlovom, uz zaštitu eltnih jedinica policije i vojske, od pešadije do avijacije. Oduševljeni prolaznici – naravno oni koji su tuda „slučajno“ prolazili, bili su egzaltirani! Trubači! Muzički hitovi (Hanka Paldum je bila opravdano odsutna) – Sarajevo ljubavi moja. Čija – onih koji su ga držali pod opsadom! Šahovska simultanka Vučića na Kalemegdanu – sve ih je Vule nanizao! Sreća njegova što su kalemegdanski penzioneri tog dana imali slobodan dan. Zatim, kafana – ona prava, Kolarac! Da se prezalogaji, uz muziku, naravno. Zacakljeni pogledi, od onoga što uz to ide i vrućine – 40 stepeni u hladu, na asfaltu preko 50! Užitak i kičeraj – do jaja! Beše li to državnički susret ili seoski panađur?

 Dragiša Čolić, 25.07.2015.