Ko će koga da zajebe?

23 aprila, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Vic umesto uvoda – jedan zagrebački, za promenu:

        Čovjek je pitao djevojku u sveučilišnoj knjižnici:
„Mogu li ja sjediti pokraj tebe?“
Djevojka odgovori snažnim glasom:
„Ja ne želim provesti noć s tobom !“
Svi su učenici u knjižnici počeli buljiti  u čovjeka  i njemu je uistinu bilo neugodno.
Nakon par minuta, djevojka je prišla tiho njegovom stolu i rekla:

„Ja sam studirala psihologiju, i znam što čovjek misli.
Pretpostavljam da ste se osjećali neugodno, zar ne? “
Čovjek je tada reagirao s jakim glasom:
„500 dolara za jednu noć? To je previše ! “
Svi ljudi u knjižnici pogledaše djevojku u šoku.
Tip joj šapnu u uho:

„Ja sam studirao pravo, i znam kako zajebati ljude“.

       Ko će koga zajebati u ratu između Putina i Obame, tek će da se vidi, jer krenuli su niski udarci. Najpre je Amerika, a kad kažem Amerika mislim i na Evropu, nastavila sa akcijom zaokruživanja Rusije – raketni štit u Poljskoj, ekspresni prijem Bugarske i Rumunije u Evropsku uniju, pa započeti projekat Jermenija … najpre izazivanje unutrašnjih nereda, pa dovođenje na vlast proevropske vlade, koja, eto revoltirana prethodnom proruskom vlašću, hoće hitno u Evropsku uniju, jer kao što je opšte poznato oni ispunjavaju sve kriterijume za prijem, taman kao što su ih spunjavale i Bugarska i Ruminija. Projektom je rukovodio šef CIA lično, koji je kad su ga Rusi provalili, hladno izjavio da on, eto, ima običaj da zuji po svetu, pa u prolazu navratio i u Ukrajinu, da se ovi ne naljute – tek da se pitaju, što bi rekli Crnogorci.

       Međutim, prevideo je da Putin nije „kuče od juče“, već pedigrirani kurjak KGB rase, koji ih je odmah provalio – ne samo ono sa posetom šefa CIA-e, već i ko je i kada pre njega dolazio  da organizuje „socijalne nemire“ nezadovoljnih građana koji su eto, uz pomoć desničarskih snajperista oprobanom „Markale“ metodom, izazvale toliki gnev dotle mirnih demonstranata, da su ovi odlučili da usput zbace staru i dovedu svoju vlast.

       Na njihovo iznenađenje, Putin je prihvatio igru i za početak otcepio Krim i tako tu oblast ponovo vratio Rusiji, čime je poništio dobročinstvo koje je Hruščov svojevremeno podario Ukrajini. I dok Amerika pokušava nešto sa uvođenjem sankcija – merom koju inače s uspehom sprovodi širom sveta, ispostavilo se da bi uvođenje takve mere prema Rusiji nanelo više štete nego koristi njenoj industriji – automobilskoj na primer, a kad je o Evropi reč – Nemci su prvi izračunali, na bazi njihovog sadašnjeg prometa sa Rusijom od oko 6 milijardi eura godiđnje, da bi bez posla moglo ostati oko trista hiljada nemačkih radnika. A što se Rusije tiče, ona bi mogla da se okrene prema Kini, tako da bi takve sankcije bile čist autogol u sopstvenoj mreži.

       Na drugoj strani, čini se da Putin odgovara mnogo konkretnijim potezima – po ugledu na Krim i drugi regioni Ukrajine, nastanjeni pretežno ruskim življem, hoće da se prisajedine Rusiji, a kako se saopštava samo donjecki rudnici imaju rezerve uglja za narednih 350 godina.

       Uz to, čini se da Putin sve to radi sa nekakvom lakoćom i dozom šarma – drži konferencije od po nekoliko sati, na kojima uživo odgovara na pitanja gledalaca, pa tako na pitanje – kada će ponovo da se ženi, kaže da prvo treba da uda bivšu suprugu. Rusi su u njemu prepoznali čoveka koji je Rusiji vratio dostojanstvo, tako da je njegova popularnost u zemlji dostigla neviđene razmere, što je izgleda zapadnjake posebno zabrinulo, jer Putin očito postaje simbol povratka velike Rusije na svetsku političku scenu. U takvoj situaciji, jedino što im je ostalo je da pođu linijom njegove lične degradacije, pa su tako objavili da on poseduje u švajcarskim bankama preko 40 milijardi eura.

       Da li Putin ima te pare ili nema, ko bi to znao – možda ih i ima, jer ako onaj smlata, Roman Abramovič, kažu, ima nekih 20 milijardi, onda je sve moguće.

       Igra se nastavlja, očekuje se naredni potez Putina.

DC, 22.04.2014.