KO JE TAMO LUD? (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Drugi deo) – Nastavak 29

1 jula, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Sasvim je normalno da običan čitalac kome ova pisma dođu do ruku, postavi pitanje: šta ti Srbi večito izmišljaju – zašto bi Zapad voleo Hrvate, Muslimane, Albance, a mrzeo Srbe. Nije u pitanju ni ljubav ni mržnja – u pitanju su interesi! Hrvatskoj je data država i iz te države danas nesmetano poleću rakete i avioni na Srbiju, iako Hrvatska nije ni članica Evropske unije, ni članica NATO-a. Sutra će, ako zatreba, sa te teritorije projektili biti lansirani i na Rusiju. Važno je da im se što više približite. Vi odlično razumete značaj tih stvari – nedavno ste išli i u Rumuniju, pretpostavljam iz istih razloga. U tome je suština interesa.

       Sa Bosnom je ista situacija. Čak i sa Republikom Srpskom, samo malo drugačije. Tamo je doveden SFOR – da štiti mir. Ne NATO, nego SFOR. Ne treba Vama da objašnjavam razliku i zadatke zbog čega su ti mirotvorci tamo došli. Od početka bombardovanja Jugoslavije NATO otvoreno koristi aerodrome u Bosni i Republici Srpskoj, naročito za prinudna sletanja kad ih Srbi poteraju. A i to je važno, priznaćete – bolje da padnu tamo nego ovde.

       Pre desetak dana SFOR se i direktno umešao u sukob. Izveli su pravu terorističku akciju. U mestu Štrpci, u Republici Srpskoj, minirali su deo pruge Beograd – Bar. U toj akciji – metkom u leđa, pripadnici SFOR-a su likvidirali čuvara pruge. Da baš tako, metkom u leđa, nisu ni pokušali da to ospore. Dali su obrazloženje: hteli su, za svaki slučaj, da preduprede eventualne odlaske Srba iz Republike Srpske u Srbiju, da slučajno ne bi pomagali Srbima. Gospodine Bler, svakodnevno činite ovde zločine i sa mnogo više žrtava. Ali ubiti na takav razbojnički način radnika  zaduženog za čuvanje pruge, u Republici Srpskoj koja, takva kakvu ste je napravili, po Dejtonskom sporazumu uživa zaštitu udruženih međunarodnih snaga,  upravo tog istog SFOR-a – ubice, kazuje sve o vama. Prvo, kazuju da  SFOR nije neutralan već da i on učestvuje u ovom prljavom ratu na vašoj strani – pa zar vas je ionako malo! Drugo, pretpostavka je da SFOR, sa ulogom koja mu je Dejtonskim sporazumom namenjena, treba da gradi svoj renome i autoritet na teritoriji Republike Srpske, jer on je tamo i vrhovni tužilac i vrhovni sudija – predstavlja udruženu međunarodnu zajednicu. Pa koji je to tužilac i sudija koji otvoreno i na razbojnički način ubija građane zemlje koju štiti i čuva – običnog radnika na poslu koji mu je poveren. Vi, pogotovo kao pravnik, znate za izreku – hiljade žrtava je statistika, a svaki pojedinačni slučaj je tragedija. Što je najgore, a to i najviše kazuje o vama, vi i ne krijete da ste to uradili i to na takav razbojnički način. Pa mogli ste tu „akciju“ da izvedete i na hiljadu drugih načina, bar da ne iritirate otvoreno podanike koje „štitite“.  Znali bi oni i tada da ste to Vi učinili, jer takav renome ostavljate gde god se pojavite, ali bar to ne bi izgledalo toliko drsko i osiono.

       Gospodine Bler, kao advokat, kakvu biste pravnu kvalifikaciju dali ovom slučaju – ubistvo sa direktnim predumišljajem izvršeno na grub i bezobziran način, dakle sa posebno otežavajućim okolnostima – Culpa lata in concreto, što bi rekli Latini. Da li se slažete sa mnom? Ako je to tako, da li će se oglasiti gospođa Arbur i sprovesti istragu ili ćemo i dalje ostati u uverenju da je „Međunarodni“ tribunal u Hagu izmišljen samo zbog Srba. Vi se i ne trudite da ove stvari makar i predstavite na drugi način. Vama kao da je čak i stalo da se to tako i shvati, valjda drugima za pouku, pa zato i ispoljavate tako nečuvenu drskost i bezobzirnost.

       Ako to direktno činite, šta je sa indirektnom podrškom koja se ne objavljuje – navođenje aviona, logistika i sl. Šta bi bilo da je, umesto SFOR-a, tamo NATO – varijanta koja je pripremljena za Jugoslaviju „sporazumom“ iz Rambujea. Rekli biste da je pružni radnik pucao na NATO, te da je to potom morao da bude dovoljan i legitiman razlog za bombardovanje Jugoslavije, ili koga već treba.

       Zloupotrebljavate međunarodne organizacije svuda i na svakom koraku. Niste vi u jesen prošle godine poštedeli Jugoslaviju bombardovanja. Odložili ste to samo da izbegnete zimu i da se do proleća što bolje pripremite. Poslali ste ovamo 2.000 „verifikatora“ na čelu sa zloglasnim Vilijemom Vokerom, koji je za to bio zadužen, a ne da se bavi onim što ste zvanično objavili. To je bila gomila zvanično ubačenih špijuna koji su slobodno šetali Kosovom, snimali teren, prikupljali podatke, sarađivali sa vašim saveznicima – terorističkom organizacijom, takozvanom OVK, postavljali lokatore za navođenje bombardera i izmišljali razloge kao povod za agresiju koja je potom i usledila. Sećate se, valjda, izmišljenog događaja u selu Račak – slučaj navodno izmasakriranih Albanaca. Gospodin Voker je odmah – čak i pre sprovedene istrage, lično verifikovao taj „masakr“, a gospođa Arbur je odmah pohitala da i ona lično verifikuje Vokerovu verifikaciju. Kasnije je komisija finskih patologa ustanovila da tu nikakvog masakra nije bilo. Da li ste taj izveštaj objavili onako isto kao i prethodni Vokerov? Ne – Voker je odigrao svoju prljavu ulogu, demonizacija Srba je deo vaše oprobane strategije još iz vremena događanja u Bosni. Trebalo je pripremati razloge za kasnije bombardovanje Jugoslavije, u ime „humanitarnih razloga“.

       Sećate li se masakra – stvarnog, u Sarajevu na pijaci Markale. Muslimani su poubijali svoj sopstveni narod, da bi potom vi to uzeli kao razlog za bombardovanje Srba! Osporavate to? Potražite u arhivi „Independenta“ opširan napis o tome. Da li ste ikada objavili, makar i naknadno, da su te jadne ljude pobili njihovi – Muslimani, a ne Srbi. Ne! Ljude ste pobili – ali u interesu „viših“ ciljeva u ime kojih radite po svetu to što radite, to su bile opravdane žrtve. Potom ste, za tako učinjeni zločin, optužili Srbe i to uzeli kao „legitiman“ razlog da ih bombardujete i preokrenete tok rata koji se nije odvijao po vašem scenariju – koliko je žrtava potom usledilo! Nemam više ideja koju kvalifikaciju da dam za ovakvo kurvinsko ponašanje.

Nastaviće se