Snajperisti

1 jula, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

       Ministar pravde Nikola Selaković je izabrao novog šefa kabineta. To je Nikola Savić, star 26 godina, široj javnosti poznat po tome što je prošle godine, a povodom pomena na desetogodišnjicu ubistva Zorana Đinđića, na svom tviter profilu okačio snajper kojim je ustreljen tadašnji premijer Srbije.

       Gospodine Vučiću, ovih dana često slušamo kako raznorazni elementi kuju zaveru protiv Vas – hoće da Vas ubiju. Ne upuštajući se u analizu koji su to elementi, ni koliko su te pretnje ozbiljne, kao intelektualac, a pre toga kao humanista, veliki sam protivnik svih ubijanja – atentata posebno, ko god da je u pitanju. Pretpostavljam tako, a imam pravo i da se nadam, da ste i Vi lično ne samo intelektualac već i humanista, te da bi se to isto dalo očekivati i od članova vaše stranke, koja u ovoj zemlji drži sve konce vlasti.

       Polazeći od tih pretpstavki, želim da Vas pitam kakav je Vaš komentar povodom događaja koji je povod ovom napisu. Imali smo priliku da čujemo obrazloženje Ministra pravde – Gospodin Savić, njegov novi šef kabineta je, u odnosu na ostale kandidate, izabran kao najpogodnija ličnost za obavljanje te funkcije, jer je pre ovog imenovanja radio u tom ministarstvu po ugovoru o delu, pa je imao priliku da prođe kroz sva odeljenja tog ministarstva.

       Najpre o profilu radnog mesta – Šef kabineta ministra pravde! Mi, obični smrtnici, umišljamo da je to po soženosti jedno od najosetljivijh mesta u ministarstvu, jer ministar nije individua, već institucija koju kao tim čine svi ljudi njegovog kabineta. Neko mora, po nalogu i u dogovoru sa ministrom da komunicira i koordinira rad sa Predsednikom Ustavnog suda, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Državnim tužiocem, Specijalnim tužiocem, Tužiocem za ratne zločine, Predsednicima sudova, pregovaračima sa Briselom …. Vladom, ostalim službama  Ministarstva, stranim pravosudnim institucijama … To je šef kabineta koji sve to slaže i osmišljava radni dan Ministra. Da li to može da bude pripravnik u službi koji, pod pretpostavkom da je redovno studirao, jedva da je nakupio godinu ili dve radnog staža. Može li neophodno iskustvo za to radno mesto da nadomesti jednogodišnja šetnja po službama Ministarstva, po ugovoru o delu. Zar u ostalim državnim službama gde se govori o ogromnim viškovima radne snage nije mogao da se nađe neko sa bogatijim iskustvom od izabranog kandidata. Ja eto, u svem svom neznanju, uobražavam da ili Ministar nije svestan značaja radnog mesta Šef kabineta, ili – u šta počinjem da verujem, Ministar svemu napred navedenom pretpostavlja kvalitet kandidata ispoljen postavljanjem snajpera kojim je ubijen Premijer Zoran Đinđić, na svom tviter profilu. Taj čovek je u to vreme imao 25 godina, samo godinu manje od sadašnjih 26, sa kojima treba da obavlja funkciju šefa kabineta ministra pravde. Bio je zbog toga disciplinski kažnjen – umanjenjem plate, kažu u Ministarstvu, i time je stvar rešena. Gospodo, plaši me da su i on i njegov ministar od iste fele i shvatanja. Od iste one fele koja je svojevremeno govorila u sred parlamenta da je i Tito pred smrt išao na štakama. A ako se ta fela dočepala Ministarstva pravde, kakva se poruka time šalje ostalim pravosudnim institucijama u  zemlji od kojih su samo neke gore i pomenute. I ne samo u zemlji – očekujemo da se otvori poglavlje o pravosuđu u sklopu započetih razgovora o pristupanju Evropskoj uniji. To mam je, po mišljenju Evropske unije, jedna od najslabijih tačaka. Kakvu smo poruku njima poslali kad čuju – a čuli su već jer to se odmah javlja, da je Ministar pravde za svog šefa kabineta uzeo ovog snajperistu. Nije li taj postupak Ministra pravde u najmanju ruku neodgovoran – ako smo iskreno pristupili tim pregovorima.

       Da se vratim na Vas, Gospodine Vučiću – Vi se danas zalažete za iste one vrednosti za koje se zalagao ubijeni Zoran Đinđić i na tim vrednostima, kako kažete, gradite svoju sadašnju i buduću političku karijeru. I strahujete da bi neko hteo da Vas ubije. Zar se ne plašite onih istih koji su ubili i Zorana Đinđića?

 DC, 29.06.2014.