KO JE TAMO LUD? (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Drugi deo) – Nastavak 35

8 jula, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

       Polovinom devedesetih – živeo sam tada u Londonu, u vreme najžešćih sankcija protiv Jugoslavije, BBC emituje izveštaj svog reportera iz Beograda. Knez Mihajlova ulica. To je nešto kao vaš Lester skver, pariska Latinska četvrt, rimska Pjaca di Roma. Divan prolećni dan. Beograđani izašli na ulice. Devojke prelepe, svesne svoje lepote, raskomotile se. Bašte kafića pune. Ljudi sede mirno, opušteno, ne onako stojeći kao u pabu. Reporter završava izveštaj rečima – dragi gledaoci, danas je ponedeljak, podne, radni dan. A očekivalo se da se vide neurotični, izgladneli ljudi, kako besciljno lutaju ulicama u potrazi za hlebom, jer sankcije su to. Šta da im radimo? – lebdelo je pitanje sa te tamo strane.

* * *

       Gospodine Bler, da li znate ko je pronašao struju? Da to Vas baš tako pitam, pošto pretpostavljam da ne znate, jer niste na to obraćali pažnju. Da li ste čuli za Teslu i Pupina?  Znate, i oni su bili Srbi.

       Da li ste ikada čuli da jedna tako mala zemlja može da bude višestruki svetski prvak i olimpijski pobednik u košarci, rukometu, odbojci, fudbalu ¼ Pošto pretpostavljam da se, pored kriketa i ragbija, verovatno razumete i u fudbal – ja volim engleski fudbal, da li znate da preko 2.000 jugoslovenskih fudbalera igra profesionalno fudbal u razvijenim zemljama sveta. Kod nas ne igra ni jedan stranac – nemamo para da ih platimo. Bolje da ste upoznali taj narod nego da ga bombardujete. Više bi vam koristilo.

  Nastaviće se