KO JE TAMO LUD? (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Drugi deo) – Nastavak 41

16 jula, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

       Samo tako ja mogu da shvatim današnju izjavu portparola NATO-a, nemačkog generala Jirca, da je jučerašnje bombardovanje zatvora u Istoku, na Kosovu, bilo odabrana meta, dakle legitimna! Da nije to, možda, bio vanredni pravni lek – u skladu sa novim svetskim poretkom i pravilima. Možda vam se nisu dopale pravosnažne presude po kojima su zatvorenici bili u tom zatvoru, pa ste primenili krajnju pravnu instancu – bombardovali ste ih, legitimno. Koja mizerija – bombardovati sa preko dvadeset projektila ljude opasane zatvorskim zidom, koji nemaju kuda da beže.

       A da to nije bilo slučajno, potvrdili ste i dan pre toga. Bombardovali ste bolnicu „Dragiša Mišović“ usred Beograda. Bilans: Neurološko odeljenje – ubijena četiri nepokretna bolesnika; Ginekološko odeljenje – majke i bebe, one tek rođene i one koje su upravo dolazile na svet. Ni one ne mogu da beže!

       Slučaj bombardovane bolnice „Dragiša Mišović“ uzbudio je Švedsku, pa preti da izazove ozbiljne probleme unutar Alijanse. Naime, kao kolateralna šteta od ovog, po Vama, legitimnog bombardovanja bolnice, popucali su i prozori na obližnjoj rezidenciji švedskog ambasadora gospodina Matsa Stefansona, pa su siroti ambasador i njegova supruga Biljana, rodom iz Čačka, morali da beže kroz prozor. Razgnevljeni ambasador je odmah pozvao svog šefa, ministra inostranih poslova Švedske gospođu Anu Lind, jednu od prvih i najžešćih zagovornika bombardovanja Jugoslavije, koja je odmah izrazila neskriveno čuđenje – bolnica koja se nalazi u blizini Švedske ambasade imala je da bude gađana manjim bombama, dovoljnim da ubiju bebe, a

ne tako velikim koje lupaju prozore na Švedskoj ambasadi! Tom nečuvenom događaju posvećene su i udarne vesti na švedskoj televiziji, a na taj propust reagovao je i švedski premijer

gospodin Person lično, pa je, u skladu sa težinom incidenta, uložen i zvaničan državni protest Bilu Klintonu i Vestli Klarku. Oni su, naravno, odmah izrazili svoje najdublje žaljenje i izvinili se nesrećnom ambasadoru za razbijen prozor. Za ubijene bebe nisu se nikome izvinili – one su bile legitimna meta!

       Čak je i Džejmi Šej, portparol NATO-a, morao da se izvini, iako do sada nije primećeno da ovaj profesor Oksfordskog univerziteta na honorarnom radu u NATO-u ima običaj da se izvinjava. Naime, na desetak prethodnih „kolateralnih“ šteta u kojim je izginulo stotine nevinih

ljudi, uglavnom žena i dece, ovaj „ugledni“ profesor istorijskih nauka je sa svojim čuvenim ciničnim smeškom jednostavno odgovarao – greška. Zašto ta spodoba od čoveka bruka Oksford. Oksford i Kembridž su Engleska, a ne vi koji ste tamo studirali, a profesor Šej čak i predavao.

       Koji će sad iole pametan čovek da studira istoriju na Oksfordu – istoriju koju vi pravite, a profesor Šej objašnjava. Iskreno se nadam da vam neće uspeti da diskreditujete ove institucije i da će one znati da se ograde od vas. Primetili ste, svakako, da su pre neki dan studenti ovih univerziteta javno demonstrirali protiv ovog prljavog rata koji vodite. Svakako ste obavešteni i da je MAICL – pokret za razvoj kriminalističkog prava u Kembridžu, podneo Međunarodnom

sudu pravde u Hagu optužnicu protiv Vas, Kuka i Robertsona zbog ozbiljnih prekršaja međunarodnog humanitarnog prava. Autor optužnice je Glen Rangvala, profesor Triniti koledža.

       Opet se udaljavam. Da se vratim na slučaj nesrećnog ambasadora Stefansona. Taman se mučenik pribrao od šoka zbog razbijenog prozora, a u želji da se oporavi od tog krajnje neprijatnog događaja, krenuo sutradan na ručak kod švajcarskog ambasadora, a NATO našao baš tada da gađa skladište „Jugopetrola“ na Čukarici. Od siline detonacije popucali su prozori na oko pet stotina udaljenoj rezidenciji švajcarskog ambasadora – i to za vreme ručka! Gosti su morali da beže pod stolove, a iz pouzdanih izvora se saznaje da su mnogi od njih u žurbi prosuli supu po svečanim smokinzima, pa je i Švajcarska ambasada morala da uloži oštar protest.

       Švedska televizija nije objavila da li je i naš zet, švedski ambasador, bio među onima sa isflekanim odelom. Zli jezici tvrde da mu je neko podmetnuo lokator, pa više niko neće da se viđa sa njim, što ozbiljno ometa dosadašnje zapažene diplomatske inicijative Švedske u ovom ratu. Neki, pak, idu toliko daleko da tvrde da će ovi ozbiljni incidenti – slučaj razbijenog prozora i prosute supe, imati i istorijski značaj za Švedsku. Naime, najnovije ankete pokazuju da se danas dvostruko veći broj Šveđana protivi ulaženju u NATO, a profesor Šej će verovatno i to, kada se vrati na Oksford da predaje istoriju, tumačiti kao čistu kolateralnu štetu.

Nastaviće se