KO JE TAMO LUD? (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Drugi deo) – Nastavak 59

7 avgusta, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

Prema poslednjim vestima, Kofi Anan ipak namerava da u operaciju Kosovo uključi i Ujedinjene nacije, priprema dokument koji retroaktivno treba da sankcioniše ovu humanitarnu misiju. Za svaki slučaj intervencija UN će biti ograničenog karaktera, da se stvar ne bi otela. O tome lično treba da vodi računa jer, ako se stvar otme, nema plate. Madlen Olbrajt mu je lično zapretila da im Amerikanci neće platiti dugovani doprinos od dve milijarde dolara. Ako bude dobar, dobiće čak i varijabilu.

       U skladu sa tim instrukcijama, Kofi Anan je potom pripremio jedan predlog. Medlin Olbrajt mu je lično dozvolila da koristi njene zabeleške iz Rambujea. Jugosloveni su mu se zahvalili na tome i odjebali ga.

       Gospodine Anan, Vi ste predsednik Ujedinjenih nacija koji dolazi iz zemalja takozvane „crne Afrike“, a na tu poziciju ste došli, ne zahvaljujući Vašim ličnim zaslugama, već zaslugama svih tih zemalja, a kao priznanje njihovom ukupnom radu i delovanju. Oni su imali sreću da tu poziciju dobiju, a nesreću da na tu poziciju pošalju Vas. Vi ste ih izneverili!

       Prema informacijama koje kolaju, oni hoće da sa vama izravnaju račune. Koliko ja mogu da procenim, za sada je jedino sporno da li će da vas kuvaju ili ispeku – to je već stvar lokalnih običaja. Koji će vam onda i ta plata i ta varijabila.

* * *

       Potom ste suspendovali i OEBS – Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju. Za sada ta saradnja funkcioniše samo sa Klintonom, a kako se sprovodi u praksi, to najbolje znamo mi – Jugosloveni. U svakom slučaju i ova organizacija je dala „svoj“ puni doprinos humanitarnoj akciji koja je u toku.

       Desi se tu i tamo poneki incident, na primer kada su pre neki dan zahtevali da predstavnici medija napuste konferenciju pre izlaganja ruskog delegata, ali to su beznačajni detalji – u principu, gazda je zadovoljan njima. Ko jebe Ruse!

      Da li će nesrećni Knut Volebek, kad se vrati u Oslo, bolje proći od Kofi Anana, pojma nemam. Nisu ni Vikinzi za potcenjivanje!

* * *

       Diskreditovali ste i tradicionalne organizacije za pružanje humanitarne pomoći. Od kako je Klinton počeo da vodi kadrovsku politiku, pune su kojekakvog belosvetskog ološa, tako da se bave svim i svačim, a najmanje onim zbog čega su nastale.

Nastaviće se