KO JE TAMO LUD? (Odlomci iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA – Drugi deo) – Nastavak 60

8 avgusta, 2014 u rubrici O opančarima i opancima

       Što se tiče šarmantne Luiz Arbur i njenog Tribunala u Hagu, tu su stvari malo komplikovanije, jer i taj sud je, kao i svaki drugi – pravi, snabdeven oreolom  – independent. Pomenuta gospođa za sada uspešno sledi tu podarenu joj nezavisnost, u skladu sa instrukcijama koje dobija od Klintona. Doduše, malo trapavo, ko slon u staklarskoj radnji, ali prolazi. Oglasi se lično tu i tamo ponekad, kada su neke važne stvari u pitanju.

       Htela je lično da se uveri u masakr koji su Srbi izvršili nad Albancima u selu Račak, ali su je Srbi odbili – nije popunila formulare za vizu u skladu sa jugoslovenskim propisima. Mi držimo do zakonitosti. Oštro je na to reagovala, jer i ona ima papire A(o)nanovih UN – pored ovih haških.

       Potom su je Srbi i zajebali – isposlovali su da uviđaj izvrše finski patolozi, koji su rekli da tu nikakvog masakra nije bilo.

      Drugi put se oglasila u slučaju Željka Ražnjatovića Arkana. Uplašivši se da bi Arkan sa svojom ekipom mogao da ode do Kosova i započne direktne pregovore sa Tačijem i njegovom ekipom, izdala je saopštenje da njen sud već duže vreme ima spremljenu poternicu za hapšenje pomenutog gospodina, te da će se i svi oni koji budu igrali za tu ekipu takođe naći na poternicama.  Jedini razlog što gospodin Arkan do sada nije uhapšen je što do sada nisu mogli da ga uhvate.

       Na to je reagovao imenovani i poručio gospođi da to uopšte nije tačno. Može lično ona da ga uhvati kad god hoće i za šta god hoće. U tom cilju on može čak i da se pobrine da gospođa dobije vizu. Sačuvaj me bože, on je ne samo kriminalac, već i nečuveno drzak! U svakom slučaju, mislim da to treba sprečiti, jer stvar može da se otme, a Vi znate kako je Zapad osetljiv na te stvari.

       U slučaju Kosova, gospođa Arbur se još nije oglasila. Po kriterijumima Haškog tribunala to za sada nije kriminal. Biće tek ako Srbi počnu da se brane. U čitavoj toj stvari najviše je dobio Arkan.Trenutno se, po tim kriterijumima, kotira bolje i od samog Klintona.

* * *

       Razjebali ste i čitav sistem vrednosti. Nije doduše ni do sada bio najidealniji, ali bolje ikakav nego nikakav. Nastupaju neka čudna vremena – ubice sude žrtvama, silovatelji silovanima. Sve to uz pompu nekakve novokompovane američke pravde – New world order. To polako zahvata sve pore života. Od politike i biznisa do najobičnijih životnih radosti, recimo sporta.

       Da li ste nedavno pratili šta se dešavalo povodom boks meča Lenoks–Holifild. Statističari su analizirali i precizno izbrojali broj zadatih i primljenih udaraca i videli da je to otprilike bilo 300–60 u korist Lenoksa. Američki sudija je, naravno, i pored toga glasao da je Amerikanac bio bolji. Južnoafrički sudija se sa tim nije složio i glasao je za Britanca. Onda  je stvar presekao britanski sudija i presudio – borba je bila nerešena. Svejedno što se nerešene borbe u meču od 12 rundi dešavaju jednom u 100 godina – on je tako presudio! Neka se tuku još jednom da vidimo ko je bolji. Business is business. Malo je značajno da li je u ovom slučaju režiser bio Bil Klinton ili Don King. Čak su ovi drugi i opasniji. Zlo će tek da nastane kad se pojave mali Klintončići i zahvate sve pore života.

       Gospodine Bler, u opisanom slučaju, po mojim kriterijumima, opasniji mi je bio britanski sudija od američkog. Sistem od tri sudije je i uveden da bi se sprečili ekscesi te vrste. U konkretnom slučaju, britanski sudija je razjebao sistem – i to je ono što je opasno!

       Ovaj banalan primer se svakako ne može porediti sa kosovskom dramom. Ali, varate se ako mislite da i to nije važno. Zlo će nastupiti kad izgubimo poverenje u sve i prestanemo da se radujemo svakodnevnim, ljudskim stvarima, koje u stvari život znače. U takvom novom svetskom poretku ja ne bih voleo da živim. Zato ovo i pišem.

Nastaviće se