Kosmajska šljiva ne pada

24 juna, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Velika je oluja zadesila policijski voćnjak. Popadala je papaja, mango, banana se nekako održala, jedino kosmajska šljiva ne pada. Ispostavilo se da je bila blagovremeno štićena protiv gradnim raketama i ostalim agrotehničkim merama. Stradali su i sami rukovaoci protiv gradnih raketa – jedino šljivi, ništa!

       Prema pisanju “Kurira”, najveći narko-bos je izvesni Dragoslav Kosmajac, čovek ozbiljnih godina, zašao već u sedamdesete, koji mirno živi na Zvezdari i vodi dečji vrtić očinskog naziva – “HEPI KLUBIĆ”. Uzgred se bavi i građevinom, pa je tako valjda u sklopu te registrovane delatnosti izgtradio i jedan od najvećih narko-klanova na ovim prostorima. Data je čak i njegova slika u razgovoru sa takođe poznatim građevinskim delatnikom Ljubišom Buhom, poznatim pod nadimkom Čume, koji mu je ostao još iz nestašnih godina kada je rukovodio zemunsko-surčinskim klanom, sve dok nije došlo do izdvajanja zemunskog dela te firme u posebno društvo sa neograničenom odgovornošću, čije je rukovođenje preuzeo kasnije dobro poznati Dušan Spasojević. Priča se da je Ljubiša mnogo patio zbog greha iz te nestašne mladosti, ali je nekako i to prebrodio, u čemu mu je dosta pomogao i tadašnji ministar policije svojom sopstvenom ispovešću – Eto i ja sam u svoje vreme obijao trafike, a vidite me sad. Mladost – ludost. Ljubišu je ta priča toliko ganula, da je odlučio da postane društveno koristan građanin, pa je nastavio da se druži sa policijom, da im saopštava neke samo njemu znane informacije i daje svoje bezbednosne procene, a ovi su mu za uzvrat izdejstvovali zvanje dobro čuvanog svedoka saradnika o državnom trošku.

       No da se vratimo na Kosmajca. Njega je, prema pisanju “Kurira” štitio policijski general Zoran Tomašević, koji je valjda zbog takvih greha nedavno i smenjen. Tu već stvarti počinju da mi postaju nejasne – smenjuje se zaštitnik, koji štiti izvršioca, a izvršilac i dalje izvodi iste građevinske radove po regionu. Navodno, nema dokaza. Pa ako nema dokaza za glavno delo, ono dakle i ne postoji, a u tom slučaju ne postoji ni delo pomaganja za nepostojeće krivično delo. Postoji u praksi i mera pritvora koja se obično i primenjuje dok se ne obezbede potrebni dokazi za delo za koje postoji osnovana sumnja da je počinjeno. Neke u tom statusu drže i po godinu dana. Neću da pominjem Miškovića da me dežurni državobranitelji ne bi odmah optužili da   sam i ja uzeo pare od Miška, a nisam – nažalost, ali setite se slučaja Svetlane Vukajlović i nabavke vakcina. A pošto ja ne veruijrem da je do podataka koje objavljuje “Kurir”, svojim operativnim radom došao ni Aleksandar Rodić, ni onaj njegov pomoćnik što je svojevremeno bio član žirija u “Zvezdama granda”, mora da im je te podatke dao neko iz policije, što znači da oni koji treba da znaju, sve i znaju. Ako je tako, čemu sve ovo. Ili se u akciju ide ili se ne ide. Ovako ispada da su ovi policijski generali posmenjivani jer nisu imali uredne ugovore o radu. Njihov dugogodišnji šef nije, jer je njegov radni dosije u redu posto je izabran na konkursu. Plaši me da kod ovakvih obrazloženja sud i ostale ne vrati na posao.

DC, 22.06.2014.