Krkobabić: “Ako Vučić izgubi, zaboravite na penzije”

3 aprila, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       Prema izveštaju “Bete” Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić je na predizbornoj konvenciji u Kraljevu upozorio penzionere da „mogu da zaborave na penzije“ ukoliko lista koju predvodi Aleksandar Vučić izgubi na izborima 24. aprila.

       Kad čovek ovako nešto vidi, čuje, pročita … na pamet mu padne pitanje – Da li je ovaj čovek lud, te ako je to u pitanju smestiti ga tamo gde se takvi smeštaju, a ako nije uhapsiti ga zbog narušavanja javnog reda i mira i izazivanja panike u narodu.

(1) Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja,
kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.

(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu,
učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.
(Krivična dela protiv javnog reda  mira – Izazivanje panike i nereda – Član 343. Krivičnog zakonika.)

       Ja sam pravnik, advokat, ali se ne bavim krivičnim pravom i pozivam kompletnu piramidu državnog tužilaštva – od državnog tužioca do posleednjeg zamenika tužioca u osnovnim sudovima da me prosvetle (nadam se da će se naći neko od njih da smiri uspaničenog građanina), i kaže mi da li je opisanom inkriminisanom radnjom Milana Krkobabića izvršena povreda člana 343 Krivičnog zakonika i to njegov stav 2, jer po onome kako su nas učili na pravnim naukama tu su sadržana sva bića ovog krivičnog dela: Ko iznošenjem  lažnih vesti – Vest je očigledno lažna, jer Predsednik Vlade tvrdi da stojimo jako dobro, te da su se stvorili uslovi za povećanje penzija, a Gospodin Krkobabić tvrdi suprotno, izazove paniku – panika je definitivno izazvana jer to je od juče glavna vest o kojoj se komentariše u penzionerskim krugovima i to na nivou panike, što je i razumljivo jer naš narod neće uspaničiti vest o izbijanju trećeg svetskog rata ali tvrdnja o mogućem gubitku penzije, u zemlji u kojoj polovina stanovništva živi od penzije nekog od članova domaćinstva, izrečena od strane Predsednika Partije ujedinjenih penzionera, svakako hoće. A pošto je inkriminisana tvrdnja izrečena na javnom skupu, eto elmenta i za primenu stava 2. pomenutog člana Krivičnog zakonika, dakle primena strožije propisane mere – od šest meseci do pet godina.

       Moguće je da Milan Krkobabić nije svestan onoga što je učinio (pravno to ga ne opravdava – ignoracio legis nocet), jer taj soj ljudi je toliko oguglao u svom bezoprazluku bestidnosti da umišlja da su propisi pravljeni za neke druge a ne i za njih, ali kako će na njegovu tvrdnju  da reaguje onaj mučenik što pre neki dan na pitanje reportera reče – Volim Vučića, jer mi je povećao penziju, do da glasa za Vučića. I, to je to.

       A ko su ustvari Krkobabići. Osnivač dinastije je je pok. Jovan Krkobabić, bivši direktor penzijskih fondova Srbije iz vremena Miloševića. Javna je tajna da je on orobio te fondove, a onda se genijalno setio – da osnuje partiju penzionera – PUPS, i stane na njihovo čelo. Time je rešio još jedan životni problem – preuzeo je brigu nad svojim vremešnim sinom Milanom,  za koga se priča da je diplomu o završenom ekonomskom fakultetu stekao ratne 1999. godine, što je krajnje sumnjivo iz bar dva razloga – prvo on, kao patriota, umesto da ide na front i brani zemlju, našao je da baš tada studira i drugo – umesto da se diči diplomom stečenom učenjem pod bobmama, on je nigde ne pominje u svojoj biografiji, što već samo po sebi dosta govori.

       Bilo kako bilo, Milan je bio poslušno dete, po smrti oca preuzeo je i rukovođenje njegovom partijom PUPS kojoj je – kao, u to vreme, vernom pratiocu SPS-a, prilikom poslednje raspodele partijskog plena zapalo Preduzeće PTT, a ko će bolje da vodi to preduzeće nego on lično. I kada su svi očekivali da će i na ovim izborima ostati pod kapom Ivice Dačića (SPS, Jedinstvena Srbija, PUPS), on vuče neočekivani potez – prelazi na listu SNS-a. Već tada se šuškalo o visini transfera, ali niko nije očekivao da će cena biti tako visoka.

       Ali ne bojte se. Neće Vođa dozvoliti da njegov koalicioni partner u izvršenju dela učinjenog za njegovu dobrobit zaglaviti ni u ludari ni u zatvoru. Završiće u Vladi Srbije na mestu Ministra ili u najgorem slučaju u Parlamentu, kao narodni poslanik.

       A ne brinite ni za Krkobabiće koji dolaze. Milanov sin Stefan, Krkobabić III, svršeni diplomac Megatrenda, ruši sve pred sobom u napredovanju u Privrednoj komori Srbije. O tome sam pisao još 12 juna 2013. godine na svom blog sajtu pod naslovom – Tako mlad a već Krkobabić. Od tada je prošlo puno vremena, tako da ko zna do kojih je visina mali već dosegao.

Dragiša Čolić, 03.04.2016.