Svetska kataklizma u ime demokratije

1 aprila, 2016 u rubrici Opančarski dnevnik

       U svetu vlada haos. Teroristički napadi u Parizu, Briselu, Pakistanu … rat koji godinama razara Siriju … već razoreni Irak, Libija, Egipat … pokrenuta je biblijska seoba naroda, migranti po kampovima, Evropa neće više da ih prima, a oni i dalje nadiru – malo je njih koji to čine organizovanim transpotom, uglavnom morem, planinskim prevojima … Tu svetsku kataklizmu je neko pokrenuo, dakle za nju i odgovoran. Zna se i ko i kako – Amerika, radi zavođenja demokratije, ne sviđaju joj se standardi ostvarenih ljudskih prava u pomenutim zemljama, pa mora da interveniše – uz pomoć svojih vernih saveznika iz Evrope. Godinama je Velika Britanija važila za prvu pratilju mis Amerike u Evropi, Francuzi su joj se opasno približili bombardovanjem i razarenjem Libije, tako da u pomenutim zemljama sad vlada demokratija, po meri Zapada.

       Ma, kakva demokratija! U pitanju je nafta, petrol dolari … U čemu je razlika između „demokratije“ u Saudi Arabiji i demokratije u Libiji za vreme Gadafija? Pa zašto zapadne zemlje ne bombarduju i Saudi Arabiju! Neće, Saudi Arabija igra po „demokratskim“ kriterijumima Zapada i opstaje, iako na drugoj strani važi za najžežćeg pomagača ISISA – novoformirane države koja sprovodi totalni islamizam, ekstremizam i terorizam koji je i pokrenuo pomenutu biblijsku seobu naroda – važno je da se puca, da se ratuje da se zarađuje na izvozu enormnih količina naoružanja. Ko bi to kupovao da nije ratova. Takva demokratija nema cenu!

       A migranti i dalje nadiru. Stotine hiljada! Amerika je daleko, more je debelo, teško da bi do tamo mogli i stići. Evropa se o jadu zabavila, pravi nekakve kvote za prihvat migranata. Novi Evropljani – Mađarska, Slovačka, Češka neće ni da čuju za to. Znaju ljudi ko je to i radi čega izazvao i ko iz toga jedini ima korist, pa podižu zidove na graniici. Pridružuje im se i Austrija. U Nemačkoj, Angela Merkel, donedavno nesporna evropska kraljica, gubi izbore … ekstremne desničarske partije se vraćaju na političku scenu Evrope. Fašizam, za koji se verovalo da je definitivno pobeđen u toj zemlji, takođe se vraća na scenu.

       Posle Libije, Demokrate su htele da primene isti scenarijo i na Siriju koja je totalno razbucana. Ne zna se ko protiv koga tamo godinama ratuje i kako bi se sve to završilo da se u igru nije umešala Rusija brutalnom demonstracijom svoje sile i moći i sprečila da Siriju zadesi sudbina Libije, a što je još važnije razbila je organizaciju Isisa, bar u toj zemlji. Sirijski predsednik Asad, koji je samo zahvaljujući Rusima još uvek na vlasti i biće to sve dotle dok ne postane predmetom nekog dila između Rusije i Zapada. otvoreno kaže – Četiri zemlje pomažu teroriste: Turska, Saudi Arabija, Francuska i Velika Britanija. Intresantno je da je Velika Britanija i najveći protivnik prijema migranata u svoju zemlju i to odbijanje – i ne samo to, ide toliko daleko da je u zemlji velika kampanja za istupanje iz Evropske unije. I to je demokratija po zapadnim kriterijumima.

       I onda, danas pročitam u novinama izjavu Dejvida Hamonda, Britanskog ministra inostranih poslova – My second country, koji kaže – Rusija je pretnja svima, zato što ne poštuje međunarodne norme. Koje norme? One što ih je Amerika smislila, vi ih sprovodite, i Rusija eto neće da ih poštuje! S tog aspekta Rusija i jeste pretnja takvoj demokratiji i takvim međunarodnim normama. I Bogu hvala da je tako. Dok je tako ima i nade, jer Amerika je daleko.

Dragiša Čolić, 01,04.2016.