Ljudska prava

12 decembra, 2014 u rubrici Opančarski dnevnik

Sa sajta www.protestadvokata.org (December 12, 2014)

Poštovani prijatelji,

Podržavamo sve vaše aktivnosti i sam štrajk do istrajavanja u zahtevima za normalnu, ekonomičnu i funkcionalnu Srbiju.

Nikada nije bilo teže odbraniti ljudska prava u Srbiji, nego ove poslednje četiri godine. Svaka vlast se od ratifikacije EU konvencije 2003. prosto utrkivala da unizi proklamovana načela i Ustavne standarde, pa su se prvo na udaru našle sudije a onda i advokati.

Neverovatna arogancija i netolerancija je iskazana prema ljudima koji nose svojim pozivom temelje države a pucanje po profesiji je opisao jedan naš kolega rečima: „pa njima ne treba ni sud ni sudije ni advokati, u stvari njima ne treba sudstvo uopšte“ !

Država, bez sudske kontrole je san svakog priučenog političara kome to nije jedini poziv, jer je ranije prodavao sladoled a kasnije može biti trgovac parfemima.

Mi koji se borimo za ostvarenje elementarnih Ljudskih prava već 19 godina a branili smo javno i samostalnost i nezavisnost sudijskog poziva, vremenom smo uočili rapidno smanjenje proklamovanih standarda naročito kako se razvijala „demokratija“ i višestranačje, pa smo svi tonuli konstantno i duboko u pravcu smanjivanja vrednosti i značaja Ljudskih prava , jer poštovanje istih u punom kapacitetu je gorka pilula svakoj vlasti i politici.

Dnevna politika ne bi smela nikada da pomisli da zadire u temelje ozbiljnog društva, ali i mi dnevnoj politici uvek možemo jedinstveno odgovoriti samo drastičnim merama – kao što je blokada pravnog sistema, te na taj način zbog opšte društvene nezrelosti možemo izneti stav da pravila dzungle ne mogu važiti u kontinentalnom pravnom sistemu gde mi živimo vekovima, mnogo duže od duhova nehumanosti i nejednakosti.

Generalni sekretar
Lige za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava
Branislav Trajković